sobota 16. srpna 2014

Bhagavad Gíta kurz se Swamim Vishwanandou - kapitola 16.


14 srpnu 2014 Swamiji probral kapitolu 16 Bhagavad Gíty, s názvem: Daivaasurasampad Vibhaaga jóga.

V kapitole 16 Krišna popisuje božské a démonické vlastnosti. Říká Arjunovi, aby dosáhl osvobození, musí se člověk vzdát démonických rysů, jako je chtíč, hněv a chamtivost. Je třeba neustále usilovat o to, rozlišovat mezi dobrým a špatným konáním, skrze sebeanalýzu.

Obecná témata v kapitole:
• Seznam hlavních božských vlastností, které by měly být pěstovány pro spásu.
• Seznam démonických vlastností, které by měly být odstraněny.
• Osud ignoranta.
• Touha, hněv a chamtivost jsou tři brány do pekla.


Zkrácený komentář Swamijiho:
17.
Atma-sambhavitah stabdha
dhana-mana-madanvitah
yahante nama yajnais-te
dambhenavidhi purvakam

(Obětují a nedávají podle pravého řádu, ale ze své okázalosti, z ješitnosti a přemrštěnosti a pošetilé pýchy.)

Zde Bhagavan Krišna říká, že se objevují velmi zdvořilí, velmi uctiví, díky své aroganci, „Promiňte pane" (Swamiji to říká afektovaným hlasem, způsobujícím smích lidí.). Takže všechno, co dělají, je jen show, která je zbožné víry, plna marnosti, jen zapůsobit na ostatní. Takže je to jen show, jen make-up. Krása navenek, peklo uvnitř. Takže je řečeno, že je to dálnice do pekla. Tak zde, pro člověka „tamas“ vlastností, tímto způsobem si kopou díru do pekla. Zde je řečeno, že předstírají sebe natolik, že nemohou vnímat pravdu. Pošetilá pýcha, víte. V důsledku své pýchy se stanou slepými. Nevidí skutečnost.

Takže tak to je na světě. Víte, to je to, co Bhagavan Krišna vysvětluje. V důsledku této pýchy, kvůli takovému bláznovství, se člověk stává slepým. V důsledku egoismu, kvůli pýše, aroganci. V důsledku této ješitnosti, dělat dojem na jiné, udělají cokoliv. A jakmile touha byla naplněna, nechávají to být a končí.


---
Dodatek: 
„Cítím se úžasně v průběhu celého kurzu. Swami odhaluje všechnu slávu a zábavy Krišny. Jsem velmi šťastná, že mám příležitost naslouchat jeho slovům." - Marina, Rusko

Žádné komentáře: