čtvrtek 14. srpna 2014

Bhagavad Gíta kurz se Swamim Vishwanandou - kapitola 14.


12. srpna Swamiji probral kapitolu 14 Bhagavad Gíty, s názvem: Guntraya Vibhaaga Jóga.

V kapitole 14 Krišna rozlišuje mezi třemi gunami: Sattwa, Rajas a Tamas. Krišna vysvětluje, jak jsou důležité v Bhaktovi dobré vlastnosti. Říká Arjunovi, že dobré vlastnosti jsou nutné v zájmu postupu na duchovní cestě, ale nakonec se člověk nad všechny tři guny musí povznést.

Obecná témata v kapitole:
• Charakteristika tří kvalit přírody.
• Tři kvality jsou také nositely převtělování pro individuální duši.
• Dosáhnout osvobození po překonání tří kvalit hmotné přírody.
• Proces stoupání nad tři kvality.
• Sputání třemi kvalitami lze omezit oddanou láskou.

Zkrácený momentář Swamijiho:
11.
sarva dvāreṣu dehe’smin
prakāśa upajāyate
jñānaṃ yadā tadā vidyād
vivṛddhaṃ sattvam ityuta

(Když se do všech dveří v těle dostává záplava světla, světla porozumění, vnímání a poznání, člověk by měl pochopit, že došlo k velkému nárůstu a povstání sattwické guny v přírodě.)

Tak tady Bhagavan říká, že když jste zachváceni neodolatelným štěstím, občas zažíváte takové hluboké štěstí, někdy nemusíte ani vědět odkud to štěstí pochází. Cítíte úžasnou radost uvnitř vás, začnete se smát a plakat zároveň, cítíte nadšení najednou. To je, když je tam záplava světla, světla porozumění, když víte, že jste našli svůj směr, svou cestu v životě, že jste našli svého Gurua, nejste jen někdo kdo kráčí po ulici. Máte pocit, že někam patříte, a pak díky tomuto pocitu sounáležitosti cítíte velkou radost, že nejste na této cestě sami.

V tomto světle člověk dosáhne rozeznání, dosáhne rozlišování a pochopí, co je život sám o sobě. Jaká je pravda; člověk ví co je správné a co je špatné. Když se objeví světlo moudrosti, mysl je automaticky přesměrována z vnějšího světa, ale je odkloněna směrem dovnitř. Mysl se rozběhne ne směrem ven, ale dovnitř. Takže když se rozběhne směrem dovnitř skrze vaši sádhanu, prostřednictvím meditace, automaticky tam bude určité oddělení od okolního světa. 

Nic vně vás opravdu netrápí, nemusíte se ničeho bát, protože věříte a milujte, vaše víra je silná. 

---
Dodatek:
„Včerejší kurz byl pro mne nejpraktičtější. Jsem ajurvédským terapeutem a v mé práci jsem se hodně zabývala třemi gunami. Ale včera jsem si uvědomila, že to musím nechat také trochu být a nebýt tak třemi gunami ovlivněna a dát je na správné místo, tak to bylo pro mne velmi praktické. "- Kalavati, Švýcarsko

Žádné komentáře: