čtvrtek 30. října 2014

Jedinečná „Karthik Night“ se Sri Swamim Vishwanandou.

Poprvé v historii Bhakti Margy (BM), se konala ve Shree Peetha Nilaya, noční oslava měsíce Karthik, od 17:30 hodin dne 25. října do 6:30 hodin ráno dne 26.října. Tato oslava se konala týden po BM Govinden festivalu v Cudrefinu, ve Švýcarsku.


Celou noc se zpívalo ke slávě Pána a tančilo kolem Kuthu Vilakku (patrové lampy), která podle Sri Swamiho Vishwanandy představuje střed všeho, Bhagavana Krišnu samotného, konečné.

V úvodním projevu Sri Swami Vishwananda vysvětlil význam modliteb noci Karthik a odhalil "celý soubor" hlavních BM oslav v průběhu měsíce Karthik 2014: 

- Ras Karthik (8 říjen), která se konala během inaugurace Rádha Krišna Bhakta Udara chrámu BM v Leiria, v Portugalsku, a připomněla Rása Lílu Pána Krišny. 
(Inaugurace Portugalsko)
- Damodara Karthik (18 říjen), která se konala v průběhu Govinden festivalu a připomněla Damodara Lílu Pána Krišny.
(Festival Cudrefin)
- Govardhan Karthik (25 říjen), která se konala v průběhu noci Karthik ve Shree Peetha Nilaya, Springen, Německo.

Sri Swami Vishwananda řekl: 
Dnes je den, kdy se provádí Govardhana Puja. Govardhan je kopec, která Pán Krišna zvedl na malíčku, aby ochránil obyvatele Vrindávanu, před hněvem Indry, a zlomil ego Indry, zjevujíc Indrovi, že jen dělá svou povinnost. Také připomenul každému člověku, že když dostane určitou povinnost v životě, mají šťastně dělat to, co jim bylo dáno. Pak Pán projeví Sebe. 

Sri Swami Vishwananda také dodal:
Příští týden bude Kalyana Utsavam, který připomíná svatbu Mahavišnua s Lakšmí a Bhu Devi. V jižní Indii se slaví Višnu Kalyana a na severu Indie slaví Tulsi Vivah, což představuje to, kdy si Mahavišnu vzal Tulsi. Konec Karthiku je šestého listopadu.


Noční oslavy začaly Kalash Pujou a Abišekamem, provedeným Sri Swamim Vishwanandou ke „Govardhana Shila“, který je pravidelně uctíván ve Shree Peetha Nilaya jako Pán Krišna.
Po celou noc byla prováděna puja, každé tři hodiny, a poté byl vynikající prasad, který byl nabízen Božstvům, distribuován všem přítomným.

Nejsladším momentem noci Karthik byl Abišekam provedený k lotosovým nohám Sri Swamiho Vishwanandy, zatímco zpíval Damodarashtakam.


Celonoční opěvování slávy Pána. 

13 hodin non-stop namasamkirtanu začalo zpíváním Damodarashtakam, následovaným Gopi Gítou.
Damodarashtakam je modlitba o osmi verších, která je tradičně zpívána během příznivého měsíce Kartik, také známa jako Damodara. Damodara je jméno Krišny, které se vztahuje k jeho Líle, když se nechal svázat z lásky svou matkou Jašodou.
Gopi Gíta byla popsána Sri Swamim Vishwanandou jako "píseň touhy Gopi", "vyjádření jejich touhy po Krišnovi".
 



Lampa Kuthu Vilakku.

(Kuthu Vilakku, se všemi svámi 155 olejovými lampovými knoty, již svítí.) 

Skládá se z 30 lamp, s 5 olejovými knoty každá, plus horní lampa s 5 olejovými knoty. Sri Swami Vishwananda vysvětlil podrobněji význam Kuthu Vilakku na festivalu Govinden. Základ Kuthu Vilakku zdobí barevné rangoli.

Po celou noc musela být lampa Kuthu Vilakku neustále kontrolována, aby se ujistili, že je tam dost oleje a všechny lampové knoty svítí.

Celonoční tanec kolem Kuthu Vilakku.


Zahájení, provedené skupinou 14 matajis, z komunity Shree Peetha Nilaya.


Hlavní rozdíly mezi festivalem Govinden a nocí Karthik.

Mauricijský hinduistický kněz, pozvaný Sri Swamim Vishwanandou, účastnící se noci Karthik, nám poskytl následující vysvětlení hlavních rozdílů mezi Govinden festivalem a nocí Karthik, a také k použití Kuthu Vilakku:

Festival Govinden je tradičně z Mauriciu, neexistuje v Indii. Byl slaven poprvé v 50. letech v Port Louis, hlavním městě ostrova Mauricius. Je speciálně určen osmému avatáru Mahavišnua, Pánu Krišnovi, v jeho aspektu Góvinda, který se vztahuje ke Govardhana Líle, když Pán Krišna zvedl horu Govardhan na malíčku. 

Tento festival se koná po dobu čtyř týdnů, každou sobotu, od poloviny září do poloviny října. Každý týden oslava probíhá v jiném chrámu, nacházejícím se v jiné části ostrova Mauricius, aby byl snadno přístupný pro každého. Na druhou stranu, „Karthik Night“ je slavena od poloviny října, do 6. listopadu. Tak to je hlavní rozdíl mezi těmito dvěma oslavami, festivalem Govinden  a nocí Karthik. 
Nicméně „Karthik Night“, tak jak se slaví v Shree Peetha Nilaya, se nikdy předtím neslavila. Je to velmi specielní. V Indii existují také speciální oslavy Mahavišnua a Krišny, během měsíce Karthik, ale lidé zapalují hliněné lampy jako při Diwali.
V některých částech Indie se Kuthu Vilakku tradičně používají při oslavách Navaratri a také při modlitbách k Mahavišnuovi, v některých chrámech, ale ne pro Pána Krišnu, tak jak je používána v průběhu Govinden festivalu na Mauriciu. 

Existují také rozdíly v Kuthu Vilakku, lampách, používaných k různým oslavám. Kuthu Vilakku používaná při Govinden festivalu má páva na horní části lampy, zatímco ty, které se používají pro Božskou Matku během Navaratri, mají hamsu, labuť.

Žádné komentáře: