pátek 27. listopadu 2015

Pilgrimage Vrindavan 2015, ve stopách Mistra - 8. den.

Radha Kund...


„Vrindavan je země, kde se čistí vaše pýcha a kde je čištěno ego. Čím více jste pokorní, tím více vám Pán odhalí sebe."
Sri Swami Vishwananda

Cesta:
Den začal požehnáním Sri Swamiho Vishwanandy novému ášramu, který brzy vznikne. Bylo to poprvé, kdy Guruji provedl na půdě Ašrámu puju, provedeno specielně pro Matku Zemi (Bhumi Devi Puja). Byl to velmi zvláštní okamžik pro Swamini a všechny bramacharini, které tam žijí.

Po puje navštívila skupina Radha Kund a Shyama Kund, kde Guruji provedl Abishekam ke Giridharimu. Skupina pak šla do starobylého paláce a na místo samadhi krále jménem Jajarshri Vanamali Rai, který byl otcem Radha Vinodhini (připomínajíc si roztomilý příběh o jejím vztahu s Thakurem předchozího dne).



Skupina také uskutečnila parikramu kolem dvou kundů, a navštívila místo, které Chaitanya Mahaprabhu užíval když přijel, a našel dva kundy dříve, než kdokoliv o jejich existenci věděl.


Ve večerních hodinách byla skupina pozvána na akci ve Fogla Ašrámu. Akce se konala při příležitosti 500 let od návštěvy Čaitanji Mahaprabhu ve Vrindavanu. Byla vyplněna spoustou hudby a dobrého indického jídla. Večerní oslavy byly skvělý způsob, jak ukončit další fenomenální den, strávený se Sri Swamim Vishwanandou, naplněný spoustou smíchu a lásky.


Nejvýznamnější momenty:
Bhumi Devi Puja
Podle hinduistické tradici je třeba vždy provést Bhumi Devi puju před zahájením stavby, na počest Božské Matky. Symbolizuje akt žádosti o povolení od Matky Země (Bhumi), stavět na Ní. Prostřednictvím modlitby nejen prosíme o povolení, ale také žádáme Matku Zemi o odpuštění za poškození kvůli stavbě budovy.


Radha Kund a Shyama Kund
Když Krišna přemohl démona v podobě býka, Radha "se strachovala" kvůli karmě, spojené se zabitím zvířete (což je obvykle hinduistům velmi svaté), a požádala Krišnu, aby smyl své hříchy tím, že se vykoupe v různých svatých řekách. Krišna, pobavený naivitou Radhy, prostě udeřil nohou do země, načež začala tryskat ven mocná řeka a zformovala se do Kundu (malé vodní nádrže). Na tomto místě se Krišna vykoupal, aby Radhu potěšil.


Radha, v jejím dětském přístupu, se rozzlobila, že Krišna použil svou sílu k provedení takovéto věci, a rozhodla, že ona a její průvodkyně vykopou kund holýma rukama a náramky. Jakmile kund vznikl, byl naplněn svatými řekami z okolí (kund je nyní známý jako "Radha Kund", kam se lidé z celého okolí přicházejí vykoupat).

Poté, co byl Radha Kund naplněna svatou vodou, Krišna řekl Radze, že se bude v jejím Kundu denně koupat. Prohlásil, že Radha Kund je mu stejně drahý, jako samotná Radha, a každý, kdo se v něm vykoupe, obdrží Její lásku. Radha Kund je zosobněná láska Srimati Radharani.

Pro více obrázků navštivte:
https://www.facebook.com/SriSwamiVishwananda
-----
A pár snímků navíc...


Základní kámen nového Ašrámu byl položen.




Obřady u Radha a Shyama kundu...


 

Navštivte také naši stránku na Faceboku: 
a Twitteru, a dozvíte se více...

Žádné komentáře: