čtvrtek 5. listopadu 2015

Měsíc Karthik 2015 - půst.



...Na duchovní cestě, když se postíte, jste ve stavu neustálého připomínání si Boha, takže vaše mysl není zaměřena na potravu, ale většinou na vaši duchovní cestu. Takže to vám také pomůže vyzdvihnout se. Protože, víte, když hodně jíte, vaše koncentrace také ztěžkne. Nemůžete se opravdu plně soustředit. Ale když se postíte, jste světlem. Pak se stane pro vás snadným soustředit se na Božství nebo dělat svoji sádhanu."
-  
Sri Swami Vishwananda


Rádi vám oznamuje příchod měsíce Karthik!

Toto roční období je Pánu Krišnovi velmi drahé, protože mnohé jeho Leely byly uskutečněny v průběhu tohoto měsíce, jako například Govardhana Leela a Ras Leela. Říká se, že v průběhu tohoto měsíce, jakoukoli modlitbu Krišnovi nabízíte, obdržená punya nebo duchovní prospěch je mnohem větší než ostatní měsíce. Podle Písem, když se postíte během příznivé doby, držení se hmotného světa se půstem sníží a to urychluje náš duchovní růst.



Ačkoli je tradicí postit se nějakým způsobem v průběhu měsíce, Sri Swami Vishwananda to učinil naprosto jasným, že je jen na vás, zda se postíte nebo ne, a pokud se postíte, jaký druh půstu chcete dělat. Jako u většiny věcí na cestě bhakti, neexistují žádná předepsaná pravidla, jak by měl člověk vykonat obřady, protože každý člověk má jedinečný a odlišný vztah k Bohu.

Chcete-li se postit, doporučujeme udělat to v Ekadashi dny (viz níže).

Info o Ekadashi: Ekadashi se v hinduistické tradici koná jedenáctý den každého lunárního dvoutýdenního období nebo 2 krát za měsíc dle západního kalendáře. V hinduismu se věří, že Ekadashi je slibný den věnovaný Pánu Višnuovi. Rozhodnete-li se postit během této doby, je doporučeno, aby se člověk zdržel všech typů obilovin, ale můžete mít lehkou stravu z ořechů, mléka, ovoce atd., pokud si budete přát. Půst by měl začít za úsvitu a trvat až do dalšího dne. Termíny Ekadashi  pro měsíc Karthik jsou: 7 a 22. listopadu 2015.




Ti z vás, kteří máte zájem dozvědět se více o Ekadashi dnech do konce roku a pro rok 2016, zůstaňte naladěni na budoucí příspěvky na blogu na toto téma.

Bez ohledu na to, zda se rozhodnete postit nebo ne, dovolujeme si vás pozvat na připravované akce plánované na oslavu měsíce Kartik:

1. Karthik Noc v Cudrefinu (Švýcarsko
7. listopadu 2015
2. Diwali ve Shree Peetha Nilaya (Springen, Německo) 
11. listopadu 2015
3. Karthik Noc ve Shree Peetha Nilaya 
14. listopadu 2015

Více o připravovaných akcích se můžete dozvědět na:
www.bhaktimarga.org/events

Žádné komentáře: