středa 25. listopadu 2015

Pilgrimage Vrindavan 2015, ve stopách Mistra - 6. den.

Zábava na řece Yamuně...

Představte si, jak požehnaná je Yamuna, přijímajíc Pána každý den v sobě, od chvíle, kdy byl malý. V den, kdy se narodil, se mohla dotknout nohou Pána!" 
Sri Swami Vishwananda

Cesta:
Ten den bylo Ekadashi, které tradičně zahrnuje půst, návštěvu chrámů a vykonání parikramy kolem Vrindavanu.


Jako první byl navštíven chrám Kaliya Ghat, který je spojován se slavným příběhem ze Shreemad Bhagavatamu. Jedovatý had, jménem Kaliya, žil v řece Yamuně v dobách Krišny. Jeho jed otrávil vody, takže ani lidé ani zvířata nebyli schopni k Yamuně chodit. Mladý Krišna seskočil z větve stromu do řeky bojovat s Kaliyou, tančíc na jeho četných hlavách. Manželky Kaliyi Krišnu prosily, aby ho nezabíjel. Krišna souhlasil, ale s jednou podmínkou, Kaliya musí opustit Yamunu a nikdy se nevracet.


Kaliya se bál řeku Yamunu opustit, ze strachu, že by byl napaden Garudou, ale Krišna slíbil, že ho ochrání, a zanechal svou stopu na jeho hlavě.
Chrám má sochu Krišny, tančícího na Kaliově hlavě, obklopen jeho čtyřmi manželkami. Chrám je také slavný pro starověký obří strom, který má na sobě otisky nohou Krišny. Strom je místem, kde Gopi skrývaly před Krišnou hrnce s máslem.


Z chrámu Kaliya Ghat podnikla skupina cestu k Yamuně, na výlet na lodi. Na cestě se skupina zastavila u Gaudi Matha Ašrámu, který je jediným čistě ženským Ašrámem ve Vrindavanu. Odtamtud skupina dorazila ke břehu řeky, kde Krišna bojoval s démonem Keshim.
Po skončení cesty lodí se skupina rozdělila. Někteří zamířili zpět do Jiva Institutu, připravit se na svatbu, a někteří šli nakupovat na Loi bazar.


V noci se uskutečnila druhá část třídenního svatebního obřadu dcery Swamini VishwaMohini Ma.

Nejvýznamnější momenty:
Níže naleznete  informace o svatebního obřadu z první ruky.
Svatební obřad začal Guru Pujou, a pak pujou ke Ganeshovi. Ty byly následovány obřadem haldi, kdy byla nevěsta potřena pastou z kurkumy, značící vnitřní očistu. Ta také dodává kůži pěknou zlatou záři.
Tradičně by obřad měl trvat až devět dní a nevěsta by byla zcela pokryta práškem z kurkumy od hlavy po paty, a mužům by nemělo být dovoleno se na obřad dívat. V našem případě byla použita moderní verze, přičemž byly kurkumou pomazány hlavně tváře nevěsty. Guruji propůjčil své požehnání a celý obřad byl velmi dojemný.
Oficiální část pokračovala dobrou večeři venku. Hlavní část svatby bude následovat zítra.


Pro více obrázků prosíme navštivte naše stránky na Facebooku:
https://www.facebook.com/SriSwamiVishwananda
-----
Podívejte se na pár krásných obrázků, zachycujících české poutníky...

Při čekání na projížďku po řece Yamuně si krátili čas meditací.


Na vyjížďce po řece.

Guru Puja na začátku druhého dne svatebního obřadu.

Při svatebním obřadu ženy z rodiny a další vdané ženy nevěstu potíraly kurkumou.





Více obrázků, stejně jako jejich zážitky naleznete na Facebooku: 
a Twitteru.

Žádné komentáře: