úterý 10. listopadu 2015

"Diwali a Dhanteras". Oslava Božského světla

Diwali je jedním z nejjasnějších a nejvíce oslavovaných festivalů v celé Indii. Známý jako "festival světel", je Diwali časem, kdy jsou tvořeny propracované dekorace, rodina a přátelé se dávají dohromady, a ze všeho nejvíce je uctíváno Božství a milováno miliony lidí. Část toho, co dělá Diwali tak unikátním, je to, že je to svátek, který má mnoho paralel mezi vírami. Například, jak džinisté tak sikhové slaví svůj vlastní svátek světel, což ukazuje, že světlo, které je v nás všech, pochází ze stejné podstaty. V samotné Indii se význam a kontext za svátkem Diwali liší region od regionu, ale přesto, základní princip je paralelní.


V severní Indii je Diwali oslavou, která znamená návrat Pána Rámy do Ayodhyi, poté, co porazil démona Ravanu a zachránil Sítu. V jižní Indii Diwali připomíná porážku démona Narakasury, démona, kterého  statečně zabil Krišna. V západní Indii festival oslavuje den, kdy Pán Višnu poslal démonského krále Baliho vládnout podsvětí. Ve východní Indii, jako i v některých částech Bengálska, Diwali oslavuje vítězství bohyně Kálí nad démonem Bakrasurem. Bez ohledu na to, kde oblast je, Diwali oslavuje vítězství dobra nad zlem, vítězství srdce nad myslí.



Kromě univerzální přitažlivost, kterou Diwali představuje, má Diwali četné charakteristiky, které zosobňují svátek. Už jste slyšeli rčení: "Světlo. Kamera. Akce."? No, při Diwali, je to spíše jako: "Světla! Světla! Světla!" Počínaje zapojením blikajícího ohňostroje, vystavěním planoucích vater a osvětlením zářícími hliněnými lampičkami, je Diwali celé o světle. Tím, jak se slaví celou noc, je Diwali časem uvědomit si, že z temnoty nevědomosti se odhalí samotné Božské světlo. To je skutečné světlo, které se skrývá uvnitř každého jednotlivého člověka.


Diwali je festivalem, který se skládá z pěti dnů, přičemž třetí den je hlavním svátečním dnem. Dhanteras, někdy nazývaný "festival bohatství," znamená první dva dny Diwali a je věnován Maha Lakšmí, Kuberovi a Dhanvantarimu. Tradičně při Dhanteras jsou domy a podniky čištěny, zdobeny a vylepšeny a vstupní cesty jsou zdobeny klasickým uměleckým stylem nazývaným rangoli. Vyrobeno z materiálů, jako je barevná rýže, suchá mouka, barevný písek, květiny a další, je rangoli uměním, které lze nalézt skrze celou Indii a je významnou součástí indické kultury. S mnoha dalšími přívlastky, jako je například muggu nebo kolam, obrazce rangoli přijímají různé vzory, tím, jak každá část Indie má svůj vlastní styl a design. Rangoli je umění, které se skutečně stalo průchodem pro službu a oddanost. Délka času a obětavost, které je zapotřebí, aby byly vytvořeny komplexní geometrické tvary, je pozoruhodně vydatná.

Při samotném Diwali je jedním ze společných vzorů rangoli diya, neboli "hloubka", což je ilustrovaná verze lampy. Protože se věří, že během Diwali Maha Lakšmí samotná cestuje kolem Země, aby shledala, kde je vítána, často lidé nechávají své dveře a okna otevřená, aby nabídli gesto pro Maa, pro Její požehnání. Je také zvykem udělat jako vzor rangoli stopy Maha Lakšmí, na cestě vedoucí ke vchodu, protože to naznačuje Její příchod.


Celkově je Diwali skutečně jedním z nejkrásnějších svátků, které lze v hinduistické kultuře nalézt, a rozšířilo se po celém světě, do míst jako Austrálie, Evropa, Spojené státy a další. Symbolizuje význam toho, co znamená nechat světlo v nás všech jasně zářit  a sdílet pro celý svět. Diwali je časem uvědomit si, že světlo je nejen všude kolem nás, ale je z přirozenosti tím, kdo vlastně jsme. Všichni jsme projevy Božské lásky.

Srdečně Vás zveme k účasti na Diwali a Dhanteras, jakož i další akce  měsíce Karthik, uskutečňované ve Shree Peetha Nilaya. Níže naleznete nadcházející události, plánované na oslavu měsíce Kartik:

1. Diwali ve Shree Peetha Nilaya (Springen, Německo), 11. listopadu 2015
2. Karthik Night ve Shree Peetha Nilaya, 14. listopadu 2015

Více o nadcházejících událostech můžete nalézt na: http://www.bhaktimarga.org/events

Žádné komentáře: