pátek 4. července 2014

O světle, jednotě... a rodině. (návštěva Rišiho Tulsidasanandy v Čechách, 1. část)

Stává se, když jsou věci v záři světla, jeví se najednou jinak, stíny a pochybnosti mizí, trápení jsou zapomenuta... Obdobně, když do naší republiky zavítá některá z milých návštěv z blízkosti Sri Swamiho Vishwanandy, hodiny a dny plynou úplně jinak, vše se zdá snazší, jako by s sebou přinášeli i kousek atmosféry Shree Peetha Nilaya a Swamiho láskyplné energie, a vnášeli tím klid a pohodu do našich srdcí.
Návštěvou velmi milou je vždy i Riši Tulsidasananda, který do Čech jezdí opakovaně a dle jeho slov velmi rád. Od minulého týdne je opět zde…


Nabitý program, který zde má, zahrnoval a zahrnuje yagny, satsangy, pujy, Maha OM Healing, přátelská posezení s oddanými… a v tuto chvíli i mezinárodní Atma Kriya Retreat v Rožnově pod Radhoštěm.
Už po příletu jsme měli možnost s ním strávit příjemné odpoledne, zajapovat a zameditovat si s ním v přírodě, což velmi přivítal, a i nám to bylo velmi milé.


Na první veřejnou akci s ním, páteční yagnu do Střem u Mělníka se sjelo kolem 25 lidiček, a někteří její milovníci neváhali jet i dlouhou trasu, aby byli při tom! Skutečně si to užívali… Rozkvetlá zahrada Swarupini a Yadhavy, plná darů které nabízí tato část roku, byla místem pro setkání jak dělaným, a yagna se tak stala jakýmsi happeningem, oslavou Matky Země a jejích darů, a zároveň možností užít si přítomnosti jeden druhého, a snad i sebe a okolí trochu očistit a Matce Zemi pomoci. Hlavní Božstvo, Ráma, ke kterému byla yagna směřována, je Išta Devem mnohých z nás, a tak energii, která zde byla, bylo možno skutečně velmi silně vnímat „ve vzduchu“ a Ráma se v podobě murti spokojeně usmíval z oltáře, jak si lze i na některých fotografiích všimnout.


V sobotu se pak uskutečnilo největší setkání - pražský Maha OM Healing, za účasti asi 80 lidí, což v době dovolených a při konci školního roku je číslo velmi pěkné. Příjemným zjištěním bylo i to, že se úspěšně rozrůstá nejen rodina koordinátorů OM Healingu - setkání s nimi je vždy obohacující, když člověk poslouchá jejich zkušenosti a náměty, mnohdy z malých městeček, kde pomáhají nést světlo a lásku jako vytrvalé a pevné majáky, zdá se, že se máme šanci opravdu rozsvítit celou naši zemi a vytvořit jednu fungující a milující rodinu - ale i počet studentů, praktikujících Atma Kriya Yogu, neustále roste, takže na závěrečné cvičení a otázky k technikám jich zůstalo už asi 40, a to tomu není tak dlouho, co jsme se při takovýchto posezeních mohli spočítat na prstech jedné ruky.
Celým sobotním setkáním se vůbec nesl nádherný duch jednoty a spolupráce, která je zde v Čechách v této době moc potřeba, bez ní nelze vytvořit nic smysluplného a neustálým hašteřením a prezentováním svých „já“ jen ztrácíme energii.




V neděli vyrazil Tulsidasananda do Karlových Varů a celý tento den se nesl ve znamení Tulsi Maa. V domečku Nivedity, kde spolu s jejím synem vytvořili nádhernou atmosféru (oba jsou Swamiho oddaní a učitelé kriye), se zdálo, že je Tulsi všudepřítomná… nejen v květináčkách, ale doslova i svou mateřskou milující a ochraňující energií. Puja k Maa Tulsi byla velmi dojemná a Tulsidasananda poté o ní vyprávěl spoustu příběhů, přiblížil nám ji jako Bohyni, které jsme na oslavu dokonce i tancovali! (strop domečku vydržel a my si užili spoustu legrace, když nás učil jak tancují v Centru ve Springenu ;-)) Někteří si pak dokonce odváželi domů Bohyni osobně, malé květináčky s rostlinkami Tulsi, aby o ně doma pečovali a Ona na oplátku pečovala o ně.
Jai Maa!




Pondělí mělo být volným dnem, ale na přání ho chtěl Riši Tulsidasananda strávit „s rodinou“, neformálním časem, kdy si prostě jen budeme užívat jeden druhého a trochu si i prohlédneme Prahu, na což neměl prozatím nikdy moc času… Mohl přijít kdokoli, bouřkové přeháňky možná některé odradilo, ale ti kteří přišli, zažili několik hodin radosti a pohody, kderá prýštila z každého okamžiku. Ať už cestou lanovkou na Petřín, legrací v zrcadlovém bludišti a japa walkem cestou dolů, jako i chvílemi duchovního propojení v kostele u pražského Jezulátka a cvičením kriye v parku na Kampě. 
Skutečná rodina se vyznačuje tím, že nemusíte být příbuzní, ale je vám spolu dobře.


Možná se těm z vás, kteří se nemohli zúčastnit, podaří z fotografií alespoň trošku vstřebat atmosféru těch okamžiků, a nebudete tak o nic ochuzeni.

Riši Tulsidasananda se v úterý přesunul na Moravu, do Rožnova pod Radhoštěm, kde nyní u Jagadishena a Shivani probíhá mezinárodní Atma Kriya Retreat. O jeho průběhu vás budem informovat v dalším článku…

Jai Gurudev!
S láskou k vám všem Rohini
---
(více fotografií z yagny a Maha OM Healingu si můžete stáhnout na úschovně pomocí tohoto odkazu: http://www.uschovna.cz/zasilka/AE5H84NIH3RJD82T-GPP , některé naleznete i na facebooku)

Žádné komentáře: