pátek 25. dubna 2014

Pro inspiraci z nového blogu -velikonoční chléb.

Nový blog přinesl před pár dny, pravda, takřka po velikonocích, návod na velikonoční chléb, tak jak ho peče Bhagyshri v Centru. 

Pro inspiraci na příští velikonoce nebo jen pro vyzkoušení vám ho zde přinášíme, přeložený do češtiny a přizpůsobený pro české váhové jednotky a množství...


Velikonoční chléb
Kvásek
½ šálku nebělené chlebové mouky (ca 6,5 dkg)
2 čajové lžičky instantního droždí (ca 6 gr.)
½ šálku plnotučného mléka, vlažného (32-37°C)

Těsto
5 velkých vajec, do hladka rozšlehaných (ca 23,5 dkg)
3 šálky nebělené chlebové mouky (ca 39 dkg)
2 polévkové lžíce krystalového cukru (ca 2,8 dkg)
1 a ¼ čajové lžičky soli (ca 8,8 gr.)
1 šálek nesoleného másla, pokojové teploty (ca 23 dkg)
---
1 vejce vyšlehané do pěny pro „egg wash“ (pozn.: vejce vyšlehané s vodou na potírání)


Pokračovat dle návodu na briošky-bochánky „Rich Man´s“, prodloužit kynutí kvásku na 30-45 min.

(pozn.: briošky „Rich Man´s“ ...na kvásek: droždí a mouku smíchejte ve velké míse, přidejte mléko, prodělejte a nechte vykynout, přikryjte folií, kvásek je připraven když pokryje mísu, stoupá a pak klesne,

...na těsto: do mísy dejte vejce a rozšlehejte je do hladka, samostatně smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte kvásek a vejce a míchejte asi 2 min, pak nechte rozležet asi 5 min. kvůli lepku v mouce, znovu začněte míchat a přidávejte postupně máslo (po ca ¼ celkového množství), vždy znovu zamíchejte a míchejte až vznikne hladké jemné a velmi přilnavé těsto… vypracujte bochánky, případně jimi naplňte formy a nechte vykynout, před pečením potřete vejcem “egg wash“, pečte v předehřáté troubě na ca 180 -200°C)

Vytvořit 12-16 malých briošek-bochánků nebo 2-4 velké briošky, nebo 2 ks chleba (po ca 0,5 kg). 
Péci 30-45 minut, velké chleby 60-90 minut, případně před pečením zabalit do alobalu, aby nebyl povrch tak křupavý.

Po upečení se povrch může potřít cukrovou "ledovou" polevou.

(v Centru používají namísto vajec vaječnou náhražku z ekologického obchodu nebo kukuřičný škrob)




Dobrou chuť!

Žádné komentáře: