pátek 28. února 2014

Proč slavíme Shivaratri.

Ze záznamu si zde můžete poslechnout, jak Sri Swami Vishwananda popisuje několik důvodů, proč se slaví noc Maha Shivaratri a proč je tak oblíbená. Swamiji zde zmiňuje úplně první noc Maha Shivaratri, která se kdy na zemi oslavovala, a vypráví krásný příběh Pána Mahadeva, užívajícího si Rasa Lila hry Pána Krišny! 
(Tato promluva se uskutečnila během loňských oslav Maha Shivaratri ve Shree Peetha Nilaya, dne 10. března 2013)



Hara Hara Hara Mahadev !

Úryvky z promluvy Sri Swamiho Vishwanandy:

"Šiva - velký jogín, přebývající v každém. Shiva jemný a milosrdný, rád vám dá vše, co chcete...
Podívejte se na život Ježíše. Je to tak úžasné. Učil lidi jak si to uvědomit a poznat Božské Já. Pokud se ponoříte do tohoto misteria, uvidíte, že Krišna učil totéž. Ukazoval to lidstvu. A my si musíme celou dobu připomínat, že jsme Boží děti. Být Božími dětmi. Když vzniknou problémy, trápíme se jimi a říkáme: „Ach, Bůh se od nás odvrátil", ale my si neuvědomujeme, že jsme se sami odvrátili od sebe. Pokud se obrátíme dovnitř, ponoříme se do hloubky, najdeme řešení jakéhokoli problému. Vše co chcete vědět, se nalázá zde, v srdci. Zapomeňte na mysl, jen vstupte do srdce a nebojte se ho otevřít."


"Když Bůh stvořil svět, ze začátku v něm vládl klid. Nebyla agrese. Ale když začal egistovat rozum, objevila se agrese. Musíme se dostat do takového stavu, kdy vše začne od začátku. O tomto hovoří i Bible, i Bhagavadgíta. Potvrzují, že se člověk může vrátit k tomuto počátečnímu stavu. Pokud by to nebyla pravda, posvátné knihy by to nepotvrzovaly. Byla taková doba, kdy všichni, včetně každého z vás, Boha plně znali. Pak jste si vybrali tento svět a postupně se začali inkarnovat. Šiva pomáhá všem. On ničí, dává možnost vytvořit namísto starého nové. A tak dokud se nepřeruší cyklus zrození a smrti, ani my se nerozpomeneme, že Bůh je všude. Bůh existuje vždy a všude. V každý okamžik našeho života, když ho potřebujeme – je tady. Je přímo zde, ve vašem srdci! Hledáme ho všude, ale je třeba se podívat do sebe, do svého srdce. Pociťte Jej, vnímejte sebe. Tím, že poznáte sebe, poznáte Boha, protože nejste od Něj odděleni!"

"Začněte s láskou k sobě! Je to tak jednoduché. Jednoduše milujte vše, co je ve vás, dobré i špatné, bez souzení. Vždyť vy jste především Božství. Milujte vidět se takovými, jakými vás vidí Bůh. Povznesete-li se na tuto úroveň vnímání, neuvidíte dobré nebo špatné. Budete přijímat vše stejně, protože Božství se nachází ve všem."

"Snažte se toto praktikovat každý den. Představte si, že jste Bohem! Zkontrolujte, zda vidíte negativní stránky nebo se díváte na věci jako Bůh, jako vaše skutečné Já. Řeknu vám, že pokud to budete dělat každý den, nastane chvíle, kdy se pro vás stane vše jedním. Všude budete zažívat Božský klid. Kamkoli půjdete, s kýmkoli budete komunikovat, ten klid bude vždy, tato Láska. To je to, co všichni hledáte. Ať se váš pohled na svět stane dokonalým. Když se díváte na svět, ať vaše mysl nesoudí, nerozděluje na dobré a špatné. Přijímejte vše jako projev Boha. Viďte ve všem Božství, a ať tato Láska proudí všude."
...

(více záznamů promluv Sri Swamiho Vishwanandy naleznete na:http://vishwananda.podomatic.com/)

Žádné komentáře: