sobota 19. listopadu 2011

Poutní cesta Indií - 2. část


Z Nashiku jel autobus dál pahorkatou krajinou k blízkému městečku Trimbak.

V Trimbaku stojí chrám Trimbakeshwar, ve kterém se nachází jeden z 12 Jyotirlingamů. Tento Lingam se vyznačuje svými třemi tvářemi, Pána Brahmy, Pána Vishnua a Pána Rudry. V důsledku neustálého polévání vodou začal Lingam podléhat erozi. Říká se, že tato eroze symbolizuje narušenou podstatu lidské společnosti.

Lingam je pokrytý květinovými girlandami a v pondělí od 5 do 6 hodin také korunou, která pochází z doby Panduovců a je zdobená šperky a diamanty. Bohužel jsme tu v tuto dobu nebyli.

Adwit Kher, náš hostitel, nám umožnil, abychom mohli v chrámu Lingam spatřit a směli před ním dlouho meditovat.

Byli jsme všichni oděni tak, je v zemi zvykem, což přispělo k tomu, že se den vydařil a že jsme byli velmi vlídně v tomto chrámu přivítáni.

Staré město se svým pestrým tržištěm a bohatou nabídkou ovoce, zeleniny, květin pro chrám a veškerých suvenýrových šperků pro indické poutníky nás fascinovalo a hned jsme "ztratili" jednu účastnici. Ta se sice statečně doptala davem indických poutníků k autobusové stanici - ale bohužel to nebyla ta správná. Po menším hledání jsme ji mohli zase vzít do náručí.

V tento první den jsme byli zhýčkaní vzácným pohostinstvím, čímž se už samý začátek naší poutní cesty stal nezapomenutelným.

Pozdě večer jsme pokračovali k dalšímu cíli - více o tom příště...

Žádné komentáře: