pátek 6. března 2015

Pilgrimage do Vrindavanu. Den druhý...

"Ve skutečnosti špína vně není ničím ve srovnání
se špínou, kterou mají lidé uvnitř.
Prach ve Vrindavanu je prach, který očišťuje špínu, pokrývající vaši duši. To je důvod, proč svatí říkají: vezmi si prach z Vrindavanu - vezmi si prach z nohou oddaných Pána."
-
Sri Swami Vishwananda


Místo kde se narodil Krišna:
Druhý den Poutní cesty začal časně ráno, pujou ke Giridharimu. Giridhari je Swamiho osobní Božstvo, které si Swami bere na cesty. Dnes se poutníci mohli zúčastnit modliteb, zpěvem bhajanů, prováděním arati a přijmutím daršanu od Božstva. Člověk nemůže požádat o lepší způsob, jak začít den.

V následujících blocích budeme hovořit více o Giridharim a úžasném příběhu o tom, jak Swami tuto zvláštní murti Krišny obdržel.


Po snídani a puje jsme jeli do Mathury, rodiště Pána Krišny. Mathura se nachází půl hodiny od Vrindavanu, ve velmi klidném a harmonickém prostředí.
Pán Krišna se narodil ve vězeňské cele v Mathuře. Vězeňská cela je symbol pokory. To ukazuje jak Bůh, skrze jeho pokoru, je ochoten narodit se v prostředí, na které by se většina lidí dívala zhora. Stejné činy pokory je možné vidět i u jiných velkých mistrů, jako Ježíš Kristus, který se narodil ve stáji.
Úžasná věc na chrámu je, že je situován po boku mešity. Oba kostely stojí bok po boku v harmonii. Jak každá kultura může v Indii najít své místo, je na této zemi jednou z nejkrásnějších věcí. Náboženská tolerance, ukazovaná v Indii, je bezkonkurenční, a je příkladem pro zbytek světa.

Kirtany Bhakti Margy:
Zbytek dne jsme až do večera strávili odpočinkem v ášramu. Ve večerních hodinách jsme uskutečnili velmi zvláštní návštěvu chrámu Shri Radharamana. Bohužel jsme vstoupili do chrámu ve stejné době, kdy byl uzavírán pro večerní arati. Místo odchodu jsme se rozhodli, než odejdeme, zazpívat nějaké písně. Když jsme začali zpívat, shromáždil se kolem nás velký dav a my pokračovali ve zpěvu mnohem déle, než se očekávalo.
Zatímco se všichni skvěle bavili, Swami ukázal dopředu, a naznačil, že připravují něco specielního. Tak se stalo, že než aby provedli běžné arati, přinesli murti před samotný chrám, namísto toho aby byla v jejím obvyklém místě, dál od široké veřejnosti.
Swami nám řekl, že je to velmi vzácné, že Jej přinesli dopředu. Poté co se záclony otevřely, obdrželi jsme daršan Božstva a oslavili Holi tím pravým způsobem, jsouc políváni barevnou vodou a práškem.

Co stojí za učením Swamiho a Bhakti Margy je schopnost probudit život a lásku v jakémkoli prostředí. Kirtan je skvělý způsob, jak vyjádřit svou lásku k Bohu, a skrze kirtan jsme schopni přenést tuto lásku na zbytek lidí, kteří byli v chrámu Swamijiho milosti.


Svědectví:
Hned první den jsem zde ucítil Lásku. Od té doby je to čím dál silnější. Dnes jsme se vydali na místo, kde se narodil Krišna, a to bylo velmi zvláštní místo. Těším se na zbytek cesty... a "leely" Krišny se den po dni odhalují." 
Gaurishankardas, Rusko

Žádné komentáře: