neděle 8. března 2015

Pilgrimage do Vridavanu. Den čtvrtý...


"Bhagavan je krásný v chrámu, ale je mnohem krásnější v srdci svatých. Více ožívá v jejich srdcích."
-  
Sri Swami Vishwananda

Giridhari:
Den začal pujou ke Giridharimu. 
Po puje jsme měli volno až do večera, dělat cokoli si přejeme. Někteří lidé ze skupiny šli nakupovat, zatímco jiní dali odočívat svým nohám, po Parikramě den předtím. Byl to odpočinkový den... slunce svítilo a počasí bylo skvělé. V pozadí mohl člověk neustále slyšet kirtan; zatímco spíte, sedíte, jíte nebo nakupujete, Vrindavan vás nenechá myslet na nic jiného než na Boha.


Barsana:
Večer jsme jeli do Barsany, což je místo narození Rádhy. Hlavní chrám se nachází na vršku kopce, dohlížejíc na město Barsana, které je asi hodinu jízdy od Vrindavanu. Chrám byl plný lidí zpívajících kirtan, a vše bylo pokryto barvami svátku Holi.
 
Zatímco jsme se přidali ke kirtanu, Swami se setkal v chrámu se skvělým zpěvákem kirtanu a bhaktou jménem Binod Bihari. Bihari nás pozval na návštěvu jeho ašrámu, abychom tam zazpívali kirtan a dostali prasad, byla to nabídka kterou Swamiji nemohl odmítnout.


Po návštěvě chrámu jsme pokračovali naši cestu do jeho ašrámu a zpívali kirtan  s ním a jeho oddanými. Osobně, byl to jeden z nejlepších kirtanů, který jsem kdy slyšel. Jejich celý život spočívá v provádění kirtanu, opěvujíc Pána dnem i nocí. Jejich hlasy nepodnikají žádné dlouhé cesty, bez dopravy a objížděk - prostě jen přímý zásah do srdce.

Závěr:
Je snadné se do tohoto místa zamilovat. Kírtany jsou sladké, lidé jsou sladcí a jídlo je sladké. Je to jako být doma ve Shree Peetha Nilaya.


Žádné komentáře: