čtvrtek 19. června 2014

V čase zbývajícím do Gurupurnimy.

Před pár dny se sešlo asi 40 obyvatel a komunita oddaných, kteří žijí v okolí ašramu Shree Peetha Nilaya, aby si položili otázku:

Co můžeme udělat v nejbližších dnech před Gurupurnimou, myslíc na to, čím bychom našeho Gurujiho potěšili a naplnili naše srdce?
Rychle se vyjasnilo, že to nebude nic vnějšího, ale spíše vnitřní dar, který ho nejvíce potěší...


Za prvé se rozhodli obnovit svůj vnitřní závazek a nadšení pro každodenní modlitby (ráno a večer), které tvoří základ duchovního života v Centru. V souvislosti s tím přidali několik možností, například dělat větší yagnu v neděli ráno před hlavními nedělními modlitbami.
Kromě návrhů znovu dělat Bhakti studijní kroužky ve větší míře v neděli odpoledne nebo společně sledovat duchovní filmy v neděli večer, byly podány návrhy nové, například:
  • říci ANO na vše co přichází (například když vás někdo požádá o pomoc), být pozitivní nebo alespoň neutrální k druhým (tedy nezapojovat se do „drbů“ jakéhokoli druhu) a častější úsměv :-), 
  • jednou týdně uskutečnit meditativní parikrama-japa(mantra) chůzi kolem Centra, 
  • jíst v příštích dnech v tichosti a naslouchat proslovům Swamiho, a mnoho dalších podnětů…
Jeden z nejhlubších byl:
Každý večer (mezi 21-21.30), zatímco Swami Keshava ukládá do postele Krišnu, recitovat 108 jmen našeho Gurua, pokaždé vysvětlit význam 3 jmen a meditovat o nich. A pak udělat večerní modlitbu vděčnosti, která se používala ve Steffenshofu (bývalém ašrámu), a je velmi pěkným zakončením dne.
Můžete si ji stáhnout ZDE

A ještě jedna věc (píše Swami Kuru)
"Poměrně málo z nás drží nebo chce držet půst jednou týdně (zvolili jsme pondělí jako výchozí den). Kromě půstu, tedy nejíst jídlo...
...je ale mnohem důležitější půst uvnitř, upustit od "prázdných" věci a od negativních myšlenek, takže například budete-li se dívat pravidelně na televizi, pokuste se toho během následujících dnů zdržet a věnovat vědomě více času nějakému druhu činnosti, které posílí spojení s Gurujim a Bohem. Například japě, učit se nové bhajany, namalovat ikonu světce, dělat Atma Kriyu, atd….
Pokud to můžete dělat společně s ostatními, je to nejsilnější, ale pokud je to prakticky obtížné, můžete to dělat individuelně doma, a jen vnitřně se s námi ostatními spojit."


Není to dobrá inspirace i pro nás?

Žádné komentáře: