sobota 29. března 2014

Sri Swami Vishwananda navštívil Krišna Balaram Iskcon Mandir ve Vrindavanu.

25. března obdržel Swami oficiální pozvání od Panca Gauda Dase, prezidenta chrámu Krišna Balaram Iskcon Mandiru ve Vrindavanu, aby tam přišel pro daršan Božstev Krišny a Balaramy, a na návštěvu celého komplexu

Swamiji byl vřele přivítán a doveden do kanceláře Panca Gauda Dase, který je prezidentem chrámu; přivítal Swamijiho s velkým respektem  a úctou. Zpočátku, když jsme se poprvé v kanceláři posadili, tam se Swamijim bylo jen několik oddaných, ale po několika minutách byla kancelář nabitá a prezident žertem poznamenal, že příště až Swamiji přijde, bude potřebovat větší kancelář!



Panca Gauda laskavě rozšířil zázemí a pro ubytování Swamijiho nabídl v budoucnu využít přednáškové sály, pokud někdy bude chtít dávat lekce či dokonce přijít a zůstat v ašrámu, který se nachází za hlavním chrámovým komplexem. Poté, co dal Swamijimu a několika oddaným věnce přímo od Božstev, vzal nás na prohlídku areálu.


Panca Gauda dovedl Swamiho do hlavního mandiru v areálu, a nabídl "dandavat pranams" /vzdal úctu/ svému Guruovi, jeho božské milosti A.C. Bhaktivedanta Swami Sri Prabhupadovi, jak je to obvyklé v hinduistické kultuře, uctít Gurua nejprve a pak Božstva. Pak jsme se přemístili k Božstvům a vzdali hold Srí Srí Gaura Nitáiovi, kteří byli umístěni nalevo od hlavních Božstev. Chrám byl velmi plný a prezident chrámu nejprve nabídl pranams Božstvům a pak zpřístupnil cestu před nimi, aby jim Swamiji mohl věnovat svou úctu tím, že se sklonil a nabídl pranams. Opakovali jsme tento proces, a nabídli naši úctu hlavním Božstvům -  Sri Srti Krišna Balarámovi a pak ještě jednou Sri Sri Radha Shyamsundarovi, která se nachází vpravo od hlavních Božstev.


Další zastávkou na cestě bylo místo samadhi Srily Prabhupáda, kde je zpodobněn sedíc v samadhi, na pomníku vyřezaném z bílého mramoru, postavenému na jeho počest. Je zde dům Srily Prabhupáda, který dnes slouží jako muzeum, s různými předměty které Srila Prabhupád používal během svého života, pro uctívání oddnými. Je to krásné místo úcty a vděčnosti k jejich Guruovi, což ladilo úzce s mnohými z nás, přirozeně jsme cítili stejného ducha oddanosti a vděčnosti vůči našemu vlastnímu Gurudevovi.


Po prohlídce jsme byli požádáni, abychom se připojily ke kirtanu, který se odehrával před Sri Sri Krišna Balarámou,  a Swamiji byl zaveden do čela kirtanové sešlosti a požádán, aby se posadil k hudebníkům. Po 30 minutách živého zpěvu se měl Swamiji zúčastnit dalšího setkání, a tak jsme byli vedeni zpět do kanceláře Panca Gaudy, nabídnout závěrečný pranam a rozloučit se s kolegy vaišnavisty.


Žádné komentáře: