středa 5. března 2014

Puja s dětmi.

Během Vánoc proběhl "puja workshop" s dětmi. Dorothea o tom řekla:

Swami Vishwakeshavananda a Tusti uspořádali v rámci vánočních svátků "puja a abišekam workshop" pro děti. V rámci dětského programu to bylo přijato s velkou radostí. 

Každý si přinesl svou murti nebo zalaminovaný obrázek nohou Swamiho Vishwanandy. Swami Vishwakeshavananda a Tusti připravili vše tak, jako by prováděli puju a abišekam v chrámu. Všichni jsme se shromáždili před oltářem v dětském pokoji a Swami Vishwakeshavananda s námi prošel krok za krokem všechny modlitby. Děti dělali každou část puji sami ke svým vlastním murti. Nadšení bylo velké a děti byly po celou dobu velmi soustředěné a klidné. 

Takzvané "nejlepší" přišlo na samotný závěr. Každý mohl nabídnout prasad své murti. Božská Matka dělá více než se jen o nás stará. Tusti přišla s velkým košem jemné švýcarské čokolády, dostala ji jako dárek od studenta Atma Kriya Yogy. A ještě jsme měli spoustu ovoce a dalších sladkostí. Brzy murti pod prasadem téměř zmizely, protože jsme ho měli tolik. Všichni byli nadšeni.



Na konci mohlo každé dítě provést aarti ke své vlastní murti. Po více než 1 a půl hodině vysoké koncentrace v klidu se pak děti zeptali, kdy mohou jíst prasad.
Viděla jsem, jak děti, navzdory různým zázemím, jazykům a věku, podporovali druhé v puje a abišekamu a pomáhali v klidu a soustředěně, což bylo s podivem, pro různé věkové kategorie od 4 do 14 let. Na konci byly očištěny nejen murtis a padukas, ale také my.
Děkujeme Swami.

Žádné komentáře: