středa 26. března 2014

Se Swamim ve Vrindávanu, pokračování.

Další den začal velmi brzy, ve 4:30 jsme vyrazili do malého chrámu, ve kterém gopi v noci předvádí darovaná sárí, a ráno je použitá znovu odloží.


Swami tam chtěl být brzy. Bylo mu dovoleno vstoupit, a po nějaké době se vrátil vzrušeně ven, a přinesl několik použitých sárí a náramků.


Později jsme šli na místo samadhi  Yoga Maya Devi. Bylo to tam velmi pěkné, ale i trochu smutné, protože místo samadhi bylo v temné opuštěné stodole.


Druhý den ráno, po snídani, se Swami rozhodl udělat abišekam k saligramu Lakšmí Narayany  a všem lingamům. Všichni jsme seděli za ním, a bylo úžasné to sledovat.




Festival na lodi:
Přijeli jsme v 15 hodin, jen abychom uviděli, jak se lodě vyzvedávají z vody a bylo nám řečeno, že budou přeneseny na ghat níže.

Asi o 45 minut později začal průvod na nové místo a my jsme sledovali okraje Vrindávanu, s kopcem Govardan po straně a ghatem poblíž.

Túra vedla přes 5 km, a když jsme se tam dostali, seděl Swami a několik dalších na skalnatém výběžku, s výhledem na ghat, zatímco dávali lodím konečnou podobu. ("bárka" popisuje loď lépe, protože to byly sudy svázané pouze hromadou drátů, několik ocelových desek nahoře, s pár polštáři.)

Dekorace byly skvělé. Úžasné bylo, jak vytvořili labuť na přední části lodi. Vypadala opravdu pěkně. Celá loď byla ozdobena květinami a girlandami.

Každý jsme vlezli na jinou loď a pak jsme se přidali k lodi Swamiho. Swami byl s hodnostáři: Sri Swami Ji Maharaj Gyananandem, Satya Narayana Das Babajim, Mataji  Jyoti Shree, Balaramji Maharajem a božstvy z Sri Krishna Kripy a Jugal Kishore Sarkary.



Byl to magický zážitek, který nás zavedl zpět do dob staré Líly. Například, když člověk čte od Pána Caitanyi, o jeho přechodu řeky na lodi, jak se pohyboval na vodě... Tiše jsme veslovali na ghat, byla tma, a mohl jsem vidět jen obrysy střech a chrámu proti noční obloze.

Měli jsme na naší lodi dva velké pytle s okvětními plátky, asi 5 kg, a nyní znovu házeli plné ruce květin na Swamijiho loď, neustávající květinový "pushpam abishekam"...nádhera! 

Byla to zkušenost, že si nejsem jist, zda jsem ji schopen popsat slovy - možná surrealita. /pozn. surrealismus = umělecký směr, snažící se zachytit pocity, sny a myšlenky/

Žádné komentáře: