sobota 10. října 2015

Zápisky z Gayatri Yagny.

Přečtěte si postřehy a zážitky z letošní Gayatri Yagny, uskutečněné koncem srpna ve Shree Peetha Nilaya...


Letošní Gayatri Yagna byla báječnými 24 hodinami, plnými krásných modliteb. Akce začala brzy ráno, se Sri Swamim Vishwanandou, který hovořil o mantře samotné - ne o jejím původu, jak sdělil v minulých letech, ale o jejím využití: jak správně mantru zpívat, a jak to prospívá duchovně hledajícím.

Swamiji poté zahájil samotnou yagna, a po celý den a noc oddaní z celého světa rotovali kolem svatého ohně, aby se modlili a nabídli zrna, zatímco zpívali Gayatri mantru:

OM Bhur Bhuva svāhā
Tat Savitur Vareniyam
Bhargo Devasya Dhīmahi
Dhiyo Yo Nah Prachodayat

Na konci yagny nabídlo mnoho oddaných do yagna kundu před oltářem kokos, symbolizující kapitulaci naší mysli a její negativity Božství, takže můžeme poznat, kdo skutečně jsme, skrze milost Boží.
Až Shree Peetha Nilaya uspořádá příště 24 hodinovou Gayatri Yagnu, určitě uděláte to nejlepší, když přijedete!

Říká se v Písmu, že Gayatri mantra je matkou všech manter. Všechny ostatní mantry spočívají v Gayatri mantře. Guruji poznamenal, že v Gítě Krišna řekl: Mezi všemi mantrami jsem Gayatri mantra." Čtyři Védy spočívají v této mantře samotné. Má neuvěřitelnou sílu - s možností dát úplné znalosti a moudrost - ztělesněním čtyř Véd, očistit a osvobodit duši.

'' यद्यथाग्रिर्देवानां ब्राह्ह्यद्धमणो मनुष्याणाम्.
वसन्तऋतूनामियं गायत्री चास्ति छन्दसाम्. ""
-गोपथ ब्राह्मण
'' yadyathāgrirdēvānāṁ brāhhyad'dhamaṇō manuṣyāṇām.
Vasanta'r̥tūnāmiyaṁ Gāyatrī casti chandasām. ""
- Gōpatha Brāhmaṇa

/Gayatri je matka Véd. Je to ničitel hříchů. Neexistuje na této Zemi, stejně jako v nebi, žádná jiná mantra, posvátnější a čištější než Gayatri mantra./


Možnost 24 hodinové yagny je ve Shree Peetha Nilaya vyjímečná. Zvládnout celek, 24 hodin zpívání, může být velmi těžké, ale tady v Ašrámu to nemůže být větší zábava! Místní zařízení je pohodlné, když potřebujete odpočinek a relaxaci před návratem do intenzity oslavy. Atmosféra Ašrámu je jedinečná sama o sobě, dává správnou povznášející energii pro udržení obyvatel a hostů. Jakmile začnete poznávat dar a sílu Gayatri mantry, kombinovanou s účinkem energií Ašrámu, Božstev, a přítomnost duchovního mistra, můžete vidět, jak neuvěřitelná tato událost vskutku je.


Sri Swami Vishwananda přišel k ohni yagny  v průběhu celé akce několikrát.


Probuzení první den bylo časné, Puja začala v 6 hodin ráno, modlitbou za milosti k linii mistrů, a poděkováním jim. Yagna byla zahájena kolem 8 hodiny ráno. Rotováním dovnitř a ven měli všichni obyvatelé a hosté možnost nabízet směs zrn - Hawan samaghri - do ohně. Pro tento druh akce bylo na místě nastolení kolektivního úsilí. Hudebníci přicházeli a odcházeli, a různí swami a rishi se střídali ve vedení yagny. Hosté se mohli během akce volně pohybovat ze stanu dovnitř a ven.


Každý měl možnost nabídnout oběť ohni v přítomnosti Gurujiho.


Někteří lidé zůstali pro neskutečně dlouhou dobu! Jeden člověk řekl: 

Oh, člověče, od devíti večer do 8 hodin ráno jsem byl u ohně! Energie byla neuvěřitelná. Všichni byli ve stejné vibraci. Mohl jsem opravdu cítit vibrace těchto posvátných jmen. Svoboda, kterou můžeme cítit, když děláme bhakti kirtan, je úžasná. Mysl se vypne a vy jen cítíte dýchání a zpívání. Měli bychom to dělat častěji, zpívat 24 hodin!"


Slavnosti trvala od 6 do 9 hodin následujícího dne ráno.

Další člověk poznamenal jak: 

„...i zpívání lze dělal zábavně, protože můžeme zpívat melodicky a rytmicky. Je snadné usínat během 24 hodinového zpívání. Ale tímto způsobem je to zábava, s kartály, mridangy - s mnoha nástroji a pěknými melodiemi."




Hudba byla nádherným doplňkem  zpěvu!

Je důležité zdůraznit, jak tyto události v SPN mohou změnit život. Často mají účastníci zkušenosti s Božstvím, způsobem,  který nikdy nemohli předvídat.

„To, co bylo pro mne jedinečné je, že jsme byli schopni sedět u kundu po dlouhý čas. Spíše než po konkrétní dobu,  jsme během 24 hodin měli svobodu zůstat a jít hluboko do zpívání a obětování ohni. Většina oslav typu yagny toto vždy nemusí nabízet. Zažil jsem to poprvé. „Ó nebudeme to dělat normálním způsobem" řekl Guruji, pokud jde o cykly nabízení.  „Seďte tak dlouho, jak budete chtít, pár minut, hodinu, cokoli. Stačí jen měnit se jak to cítíte." Toto poskytovalo svobodu dialogu s Gayatri Maa. Mohli jste rozvíjet vztah s ní. Nebyly tam žádné konflikty, co se týče intervalů střídání se."

Lidé byli uvědomělí, trpěliví a tolerantní k sobě navzájem. Potřebovali jsme trpělivost, sedět tam a nabízet po celých 24 hodin. Bylo mezi námi něco zvláštního, co přetrvávalo. Tolerance a trpělivosti byli během oslavy poblíž. Nikdo tu nebyl, aby nám říkal, kdy se měnit. To bylo na této yagně jedinečné. Někteří zůstali u kundu po dobu několika minut, někteří mnohem déle než půl hodiny. Byl jsem svědkem harmonické interakce mezi námi."


Párty stále zněla, a to i dlouho do noci.

Oddaní sdělovali o oslavě velmi milá slova:

„Každý to cítil, a pokaždé, když jste Gayatri mantru řekli, bylo to jako říci děkuji Gurujimu. Každé opakování bylo jako říci Gurujimu - Miluji tě. Je to milost jen Gayatri mantru znát. Dovolila nám, poznat ji lépe. Sangha /pozn.: společenství/ bylo tak zvláštní. Pokaždé, když přišla únava, někdo přišel, aby vás rozveselil a přinesl energii pro udržení zpívání. Je to jako metafora pro naši duchovní cestu."

„Potřebujeme jednotu, o které mluví Guruji. Společně to prostě uděláme. Láska byla pro mě tím, o co tu šlo. Pokud to milujete, stačí to udělat, bez ohledu na to co. Proto se mi yagna líbila. Je také krásný rozdíl mezi zpívání tady a v reálném světě. Tady to Sri Swami Vishwananda dělá silnější a hlubší. Jeho a Její (Gayatri Devi) požehnání jsou velmi přítomné. Pro nás to byl dárek, protože jsem cítila, jak Guruji žádal Gayatri Maa, aby "přišla a požehnala je"."

Každý a pokaždé, když jen zavřeli oči, prostě měli úsměv, věděli, že Gayatri Maa je tam, dívajíc se na nás a sprchujíc nás svým požehnáním. Je to všechno o Guru Kripě. To, že jsme mohli sedět, zúčastnit se, jen říkat mantru. Je to všechno milost Gurua, je to on, kdo to dělá."



Proběhlo nádherné zakončení yagny. Guruji pak vedl krásnou Puju a Arati. Požehnal nás, pokropil všechny svěcenou vodou z Kalash Pujy a dal každému jako prasad vodu nabízenou Thakurjimu. Zajímavostí je, že voda od Thakurjiho byla vzácná, ale zdálo se, že se neustále manifestuje, dostávajíc se na více než 200 lidí z malé misky.


Sri Swami Vishwananda obléká Gayatri, jak se manifestuje jako svatý oheň.


Guruji rozdává vodu více než 200 osobám z malé misky.

Vím, že budu chráněn navždy. Speciální Gayatri meditace, kterou jsme dělali společně s ním na dokončení yagny, má na mne trvalý vliv. Každé ráno jsem se probudil s pocitem energie Gayatri kolem jeho lotosových nohou."



Dlouhá událost byla šancí vyzkoušet vůli a disciplínu. Inspirujeme se navzájem, obohacujíc se o zkušenosti, všichni pomohli zvýšit energii. Byl to právě tento kolektivní pocit, tento stav - jednota - která pomohla posunout osobní hranice v tomto 24 hodinovém úsilí. Testovala vůli, sílu, vytrvalost a podporovala lidi na jejich duchovní cestě. Vybudovala krásné vztahy s Gayatri a uvedla nás více do souladu s božskými vibracemi Gayatri. To rozvíjelo vlastní schopnosti a prohloubilo vědomí o skutečném Já.

Děkujeme Gayatri Devi! Děkujeme Guruji! Jai Gurudev!

Žádné komentáře: