úterý 13. října 2015

Tradice Navaratri (Oslava devíti forem Božské Matky začíná dnes v SPN).


Božská Matka je vše. Ona miluje každého. Stará se o každého a má každého jako své dítě. 
Sedíme v Jejím klíně  a Ona se o všechny stará. 
A to je Její milost, Její láska, Její péči o lidi, že tam je, jako matka. 
Ona je dokonce víc než normální matka, protože matka má limit, jak moc se může dát, ale Božská Matka může dát tisíckrát víc. 
A především nad tím vším, Ona je modelem odevzdání se, v tom, jak se odevzdává svému Pánu. Pokud si ji člověk vezme za příklad, odevzdá se Bohu."
Sri Swami Vishwananda
/výňatek z Just Love 3: Otázky a odpovědi/


Navaratri je jednou z nejnádhernějších událostí roku. Festival se slaví po celé Indii a má bohatou historii tradic a kultur. Ačkoli se Navaratri doslovně překládá jako "devět nocí," událost nelze popsat touto omezenou definicí. Během devíti nocí uctívání Božské Matky, lze nalézt obrovské množství historie a symboliky v různých aspektech a dodržovaných zvycích, a je to opravdu nezapomenutelný zážitek.

Způsob, jakým je Durga uctívána a připomínána, vychází z dlouhé linie původních zvyků, které byly ponechány beze změny. Část toho, co dělá Navaratri tak slavnostním, jsou právě různé zvyky s ním spojené, například "Dandiya Raas", styl tance.

Další unikátní tradice Navaratri se nazývá "Bommala Kolu". Je také mezi jiným známa jako "Bommai Golu" nebo "Navaratri Kolu", a je prováděna především v jižní Indii během Navaratri, někdy označována jako "svátek panenek" (více informací o tom níže).

Část pochopení, které může člověk při Navaratri získat, je poznáním významu každého dne. Pokud si vzpomínáte na naše předchozí blogy při Navaratri, můžete si připomenout, že každé tři dny jsou věnovány jednomu aspektu Božské Matky:

První tři formy (Shailaputri, Brahmacharini Devi a Chandraghanta Devi) jsou specifické pro Durgu, protože ilustrují vlastnosti síly a energie.

Další tři (Kushmanda Devi, Skanda Mata a Katyayani Devi), jsou specifické pro Lakšmí, protože to jsou Bohyněmi, které dávají požehnání duchovního bohatství.

Závěrečné tři (Kalaratri Devi, Mahagauri Devi a Siddhiratri Devi), jsou specifické pro Saraswati, pro duchovní moudrost, kterou propůjčují.


Dandiya Raas
Pokud jste byli již dříve na  Navaratri ve Shree Peetha Nilaya, pak víte, že v závěrečné modlitby každý večer neznamenají konec zábavy. Ne, vůbec ne... párty pokračuje a tanec s hůlkami začíná! Tento "tanec s hůlkami" je lépe známý jako "Dandiya Raas", který nelze zaměňovat s "Garba tancem", dalším tradičním tancem, prováděným během Navaratri.

Samotné hůlky jsou nazývají "dandiyas," nebo "barevně vyzdobené hole". V Indii se Dandiya Raas provádí v Gujaratu a dalších státech nacházejících se v západní Indii. Tanec je spojen s Krišnou, a provádí se také v průběhu další svátků, jako je např. Holi.


Navaratri Kolu nebo Bommai Golu
Koná se především v jižní Indii, tato tradice je často prováděna mladými dívkami s jejich matkami. Každý rok, oba - rodiny a chrámy - uspořádají Kolu, což je prostě zobrazení symboliky panenek a Božstev. Kolu má lichý počet kroků nebo úrovní (obvykle pět nebo sedm) a je ozdobeno hračkami, lampami, světly, a mnoha dalšími barevnými součástmi a alegorickými sochami. Panenky jsou obecně vyrobeny buď ze dřeva nebo hlíny a horní části Kolu je vyhrazena pro hlavní Bohy a Bohyně.

Tradice Kolu je mimořádně rozsáhlá a pokud se rozhodnete dozvědět o Kolu více, otevřete truhlu naplněnou starověkými panenkami, které důsledně zůstávají slavnou součástí festivalu Navaratri.


Murti Maha Lakšmí
Jak se Navaratri blíží, rádi oznamujeme příchod našich nových murti Maha Lakšmí, které byly navrženy Sri Swamim Vishwanandou. Maha Lakšmí je bohyně hmotného i duchovního bohatství. Ona je tou, která nám uděluje vše, co potřebujeme k pokroku na naší duchovní cestě. Jak Swamiji sám řekl: Maha Lakshmi je živitelem. Ona je ten, kdo poskytuje vše v podobě Matky." (Podívejte se na tyto nové murti v Bhakti Shopu při příští návštěvě Shree Peetha Nilaya!)


Chcete-li se dozvědět více o Navaratri a jeho významu, podívejte se na naši stránku na Facebooku, na každodenní nové příspěvky o kvalitách Božské Matky, vedoucí k Navaratri samotnému, ​​kde budeme zkoumat každý aspekt Durgy ve větším detailu:

Zde je odkaz na Navaratri registraci ve Shree Peetha Nilaya:
http://www.bhaktimarga.org/events/navaratri

Žádné komentáře: