středa 14. října 2015

Navaratri - Pitra Paksh.

Ve Shree Peetha Nilaya jsme 12. října provedli Pitra Paksh, hinduistický zvyk modlitby za zesnulé předky. Pitra Paksh, také známý jako Mahalaya Amavasya, trvá po dobu 16 lunárních dnů. I když tryzna pokračuje po dobu všech těchto 16 dnů, říká se, že pokud člověk není schopen dělat modlitby další dny, pak stačí provedení rituálu při Sarva Pitru Amavasya, tedy poslední den Pitra Paksh, je to dostatečné na  uklidnění všech zesnulých duší z rodiny.


 
Obřad kombinuje nabídku jídla, vody, kadidla, lampy a dalších věcí. Sri Swami Vishwananda požehnal obřad svou přítomností na začátku, zatímco Swami Vishwaanashuyananda vedl jednotlivé kroky každé nabídky.


Původ Pitra Paksh směřuje zpátky ke Karnovi, nebezpečnému lukostřelci, který bojoval proti Pánduovcům ve válce popsané v Mahabharatě. Písmo říká, že když duše Karny přešla do nebe, jediné jídlo, které mu nabídli, bylo zlato. Hladový Karna se zeptal Indry, Pána nebes, proč mu bylo jako jídlo dáno zlato. Indra vysvětlil, že proto, protože Karna nabídl pouze zlato, při modlitbě k předkům-Shraddha během svého života, bude dostávat to samé v nebi. V podstatě to co dal, je to, čeho se mu dostalo.
Karna se vrátil na Zem na dobu 15 dní, aby mohl napravit svou chybu a provádět Shraddhu řádně, vědomě nabízet jídlo a vodu ve jménu svých předků. Tento zvyk je nyní známý jako Pitra Paksh.

 
Pro více informací o nadcházejících událostech navštivte:
http://www.bhaktimarga.org/events

Žádné komentáře: