neděle 4. října 2015

Oficiální tisková zpráva - Pocta německému obyvateli na indickém historickém festivalu Kumbh Mela.

Sri Swami Vishwananda se stal vůbec prvním duchovním vůdcem, působícím v Německu, který obdržel prestižní titul Maha Mandaleshwar.


Springen, Německo, 29. září 2015: Sri Swami Vishwananda, sídlící v Heidenrod-Springenu v Hesensku v Německu, se  vrátil do rodného Ašrámu poblíž Frankfurtu, po obdržení titulu Maha Mandaleshwar, jednoho z nejprestižnějších titulů udělovaných hinduistickým duchovním vůdcům...

Touto velmi vzácnou a speciální poctou byl Sri Swami Vishwananda vyznamenán za přítomnosti všech čtyř hlav/vůdců vaišnavských Sampradāyí (duchovních liní), stejně jako stovek sádhuů (hinduistických svatých mužů), a více než 125 oddaných z Bhakti Margy, jeho mezinárodní duchovní organizace sídlící v Německu. Ceremonie se konala v Nashiku, v indickém státě Maharashtra, kde se letošní festival tento měsíc uskutečnil.

Maha Mandaleshwar (což znamená "dohlížející na mnoho klášterů") je považován za strážce a pilíř hinduistické víry, předsedá několika ašrámům a chrámům, a titul znamená významný duchovní úspěch a vedení. Název pochází z 9. století a byl zaveden Adi Shankaracharyou. V té době se ocitla Indie  poprvé v náboženském ohrožení,  a tak byly v zájmu zachování náboženství a jeho zvyků vytvořeny Akhary (duchovní armády). Tyto Akhary, z nichž existuje dnes 14, se vyvíjely po staletí do duchovních institucí, jejichž úkolem je zachování a šíření morálních, kulturních a duchovních hodnot ve společnosti. Sri Swami Vishwananda byl zasvěcen v Nirmohi Akhaře, je to vaišnavská Akhara, založená v 18. století, se sídlem ve městě Ayodhya, v Indii. Její vůdce, Mahant Sri Rajendra Das, byl také zasvěcení přítomen.


Vedoucí představitelé Vallabha, Srí, Madhava a Nimbarka Sampradáyi vyzvedli Sri Swamiho Vishwanandu do postu Maha Mandaleshwara

Během posledních 10 let cestoval Sri Swami Vishwananda po světě, aby šířit poselství lásky, trpělivosti a jednoty, a důležitost otevření srdce k osobnímu vztahu s Božstvím. Uznání Sri Swamiho Vishwanandy Akharou je tedy ještě více zvláštní tím, jak převážně působil vně Indie, vzdělávajíc ty, kteří jsou neobeznámeni s hinduismem a jeho hlubokou duchovní tradicí.
Jsem vděčný celému společenství sádhuů za udělení tohoto titulu. Budu šířit poselství lásky skrze Bhakti Margu všude." řekl Sri Swami Vishwananda.

Jako Maha Mandaleshwarovi bude Sri Swamimu Vishwanandovi nyní svěřena, mimo mnoha jiných věcí, větší odpovědnost za sdílení poselství hinduismu a duchovnosti, a umístí ho to mezi přední osobností hinduismu. Titul mu poskytuje možnost oslovit mnohem více lidí než kdy předtím, a znamená to obrat pro misi Sri Swamiho Vishwananda v Indii, tím, jak se snaží rozšířit své božské poselství po celém světě, ve snaze pozvednout lidstvo, aby milovalo bezpodmínečně.

Zasvěcovací obřad se konal během slavné Kumbh Mely, největšího duchovního festivalu na světě, kde se milióny hinduistických oddaných shromažďují v průměru každé tři roky, aby se vykoupali ve čtyřech indických svatých řekách.


Průvod ke svaté řece v Nashiku


Sri Swami Vishwananda (uprostřed) s většinou z přibližně 125 oddaných, kteří s ním byli na pouti na Kumbh Mele

Kumbh Mela, doslovně přeloženo jako "festival svatého džbánu", je tradice, která sahá tisíce let nazpět, kdy hinduisté věří, že Bohové rozlili kapky nektaru nesmrtelnosti z jejich svatého džbánu na čtyřech místech - v Haridwaru, Ujjainu, Nashiku a Allahabadu. Je to nepochybně nejvýznamnější pouť pro hinduisty, tím jak svaté vody odstraňují všechny nečistoty a dávají nový život a naději pro miliony věřících, kteří usilují o božské naplnění a dokonalost. Poslední Kumbh Mely se zúčastnilo asi 100 miliónů hinduistů, což je největší lidské shromáždění na světě.


Maha Mandaleshwar Sri Swami Vishwananda po svém zasvěcení

Sri Swami Vishwananda a jeho skupina více než 125 poutníků z více než 30 zemí byli na očích veřejnosti, jako jediná převážně západní skupina účastnící se letošní Kumbh Mely, představujíc dál rozsáhlé dílo Sri Swamiho Vishwanandy, směřující k otevření dříve zavřených dveří do západního světa, zajišťujíc oddaným možnost podílet se na těchto hluboce duchovních poutích, bez ohledu na kulturní původ. Skupině se dostalo rozsáhlého místního, národního a dokonce mezinárodní tiskového zpravodajství.

Mauricijec indického původu, Sri Swami Vishwananda, založil svou misi Bhakti Marga v roce 2005 se zásadami lásky, trpělivosti a jednoty. Ve Springenu, západně od Wiesbadenu a Frankfurtu nad Mohanem, pořádá hlavní mezinárodní duchovní Centrum a Ašrám Shree Peetha Nilaya, což znamená "příbytek Božské Matky", meditační kurzy, duchovní akce a festivaly. Letos v červenci oslavila organizace své 10. výročí s 2000 hosty z celého světa.

K září 2015 působí více než 1 000 duchovních skupin inspirovaných Bhakti Margou v 50 zemích po celém světě, se zvláštním zaměřením na Evropu. Bhakti Marga otevírá svůj první Ašrám v Indii v dubnu 2016 ve Vrindávanu.

(Tisková zpráva v angličtině zde:
http://media.bhaktimarga.org/press/290915/Press_Release_290915.pdf)

Žádné komentáře: