neděle 7. července 2013

Je to Láska která přesahuje štěstí a překonává samu bolest.

Velkolepá podoba Hanumana ukazuje intenzitu bhakti, kdy Pán úplně pohltí něčí osobnost. To samé když Svatá Tereza z Avily řekla: „Pán probodl mé srdce, mé srdce bylo probodeno mečem Páně, Jeho šípem".


Je to právě tato intenzita lásky, ne láska při které můžete říci: „Ano, cítím se velmi šťasten." Takhle každý chápe lásku, víte.
Ne, tak to není. Je to Láska která přesahuje štěstí a překonává samu bolest. A tato intenzita – stejná byla když vyndali srdce Sv. Terezy z Avily. Když Tereza z Avily zemřela, vyndali srdce - to bylo zvykem v 16. století - a když srdce vyndali, uviděli, že její srdce bylo probodnuto. Stejné jako když uviděli Ježíše: když ukazovali jeho srdce, bylo probodnuté. Takže tato intenzita, jak jsem vysvětlil mnohokrát předtím, je planoucí cit pro Pána.
 

Ale bohužel v dnešní době lidé o této intenzivní touze po Bohu nevědí. Vědí jen něco málo o tom jak po Bohu toužit, ale pak, v příštím okamžiku, to co projde jejich mysli, to co vidí je: „Ach, já potřebuji tohle...". Zapomínají na Pána. Běhají po celém světě. Je tak snadné běžet vstříc světu, protože běžíte a svět běží k vám. Ale máte běžet za Pánem.

Žádné komentáře: