sobota 27. července 2013

"Bhaja Nitai Gauranga..." spontánně v jídelně, jako vyvrcholení oslav Gurupurnima 2013.

Během oslav Gurupurnima se zpívalo nepřetržitě od šesti hodin ráno do půlnoci, ale to zřejmě nebylo dost pro všechny, zejména pro ty,  kteří byli v té chvíli v jídelně. Po skončení oslav, kolem půlnoci, když právě začínala opožděná večeře, spontánně začali zpívat  "Bhaja Nitai Gauranga Radhe Shyam, Japa Hare Krishna Hare Ram."  Zpěv se proměnil v extázi zpěvu a tance.

Guruji neodolal síle oddanosti a brzy se objevil s velkým úsměvem a pozdravil skupinu hlasitým zpěvem. Spontánně proběhl krátký satsang, když řekl:

"Všechny tři druhy jógy (karma, gyana i bhakti) jsou v této mantře. Nityananda znamená milosrdný. Gauranga je Pán. Bhaja znamená jednat. Prostřednictvím aktu milosti Pána Nityanandy, on je pánem soucitu, Adishesha, což znamená, že odkrývá  Gaurangu ve vás. Gauranga je kombinací Radhy a Krišny. Jak se k nim dostaneme ? - přes japu: "Hare Krišna Hare Ram", po celou dobu, cokoli děláte/konáte, to je japam,  můžete recitovat. Tímto způsobem milujete uvnitř vás... Nyní můžete jíst večeři..."
Sklidil velký potlesk. Obvykle se situace obrátí, ale Guruji tentokrát trval na večeři a řekl "Zpívejte uvnitř." :-)
Místo klidné recitace, vedle něj se nacházející Durgavati, začala hlasitě zpívat: Vishwananda Brahmanandam! a samozřejmě to vše vedlo k další masové extázi,  Guruji stál vedle ní, kolébal se v tempu a pod vlivem opojení z oddanosti svých žáků.
Vzhledem k tomu, že okna jídelny byla otevřená, tak veškerá síla lidských hlasů zněla až do  nedaleké obce Springen.
Musela zasáhnout policie, která přišla, ale až poté co bylo po všem. Tolerovali víkend, ale v pondělí o půlnoci již reagovali. Skončilo to vše v příjemném tónu a šéf policie, který se objevil osobně, neodhalil žádné problémy.

(děkujeme Chaturanandovi za fotografie a skvělé postřehy z místa)
 

Žádné komentáře: