úterý 30. září 2014

Navaratri 2014 - Brahmacharini Ma.

Duhou noc Navaratri jsme oslavili Brahmacharini Devi...



Swamiji vysvětlil ohromný význam tohoto aspektu Devi, a jaké výhody člověk obdrží jejím uctíváním: 

„Dnes je druhý den Navaratri, který je věnován Devi Brahmacharini. Ona je ve skutečnosti skvělá tapasyani /pozn.: tapasya = sádhana, sebedisciplína, odříkání směřující k osvícení/. Ona je Tapasyani Devi, která podporuje člověka na duchovní cestě.

Včera byla bohyně Shailaputri, a viděli jste, jak zabila dva démony Madhu a Kaitabha. Shailaputri představuje Yogamayu Mahavišnua. Víte, spící aspekt Narayany, o kterém hovoří Devi Saptashati, je spící aspekt, který je přítomen uvnitř. I když je člověk na duchovní cestě, stále zůstává hloubka duchovnosti spící, nedotčena. Může být probuzena pouze tehdy, když člověk získá milost setkáním s Guruem, protože jen Guru může tuto spící část opravdu probudit. 

To je důvod, proč Shailaputri reprezentuje Gurua, ona je první. Podle příběhu svou Mayou probudí Mahavišnua z jeho „jógy nidry“. To znamená, že Ona je ten, který dává Šakti, moc, aby se posunula vaše sádhana vpřed, aktivuje ji ve vás. Ona je požehnáním Mistra, které člověk dostane, když vykročí na duchovní cestu - pokud máte štěstí, že jste potkali svého Mistra v tomto životě. Ona je prvním požehnání, sádhana-bhakti, abyste začali svou duchovní cestu, vaši cestu dovnitř. Na cestě dovnitř je toto požehnání velmi důležité, protože ničí hrdost, ego. 

Nicméně, vaší částí, úkolem, je také posílit ji. Je to jako: když je semeno zasazeno, musíte je zalévat. To je cesta Brahmacharini, když dostanete sádhanu, musíte brát to, co vám Guru řekl, bez jakékoli otázky, bez váhání, a následovat to. A Brahmacharini Devi je toto druhé požehnání v podobě sádhany.

Určitě jste si všimli, že drží kamandalu a japa malu - Ona ukazuje život v realitě. To co v životě opravdu potřebujete, není to vše co si myslíte, že potřebujete. Život je ve skutečnosti velmi jednoduchý. Pokud odeberete všechny okouzlující části svého života, zjistíte, že ve skutečnosti člověk nepotřebuje moc, aby byl šťastný. Zvláště pokud jste na duchovní cestě, co potřebujete?

V levé ruce drží kamandalu, která symbolizuje očistu, protože na duchovní cestě vždy procházíte čištěním; symbolizuje také jídlo, přístřeší a oblečení. Takže to znamená, že pokud jste se odevzdali, o vše bude postaráno. O všechny vaše potřeby bude postaráno, pokud jste se zcela odevzdali. Ale pokud jste se odevzdali, neměly by být ve vaší mysli otázky typu: „Proč tomu je tak a proč tomu není takhle?" Odevzdat se znamená, že se můžete zcela spolehnout na Boží milost. A samozřejmě vykonáváte své povinnosti, ale věříte, že se Božství o vás stará.

V pravé ruce drží japa malu, to symbolizuje nejen denní japa kriyu, ale vaši duchovní sádhanu. Když obdržíte požehnání Gurua, mantra jóga je velmi důležitá - mantra kriya. To je důvod, proč jsme v Atma Kriye zdůraznili, že i když nebudete dělat všechny kriye, alespoň byste měli dělat pravidelně japa kriyu. Protože zpíváním Božího jména začnete odrážet božské vlastnosti a samozřejmě, pokud máte Guru mantru, ta vám hodně pomůže. Ale pokud ji nemáte, pak zpívejte ÓM Namo Narayanaya, než ji jednoho dne dostanete.

Jak víte, před pár měsíci jsem řekl, že nedám už žádnou Guru mantru, protože člověk si musí Guru mantru zasloužit. Pokud někdo jednoduše přijme Guru mantru a později přijde, jak dnes ráno někdo řekl: „Ach, zapomněl jsem Guru mantru." Můžete zapomenout na vše, ale na Guru mantru byste nikdy neměli zapomenout! To je důvod proč se říká udržujte ji v tajnosti. To je důvod proč se říká uschovávejte ji a neříkejte nahlas. Protože to je "manas" /duchovní, uvnitř/, Guru mantru je třeba zpívat jen v mysli. 

Takže Brahmacharini Devi zdůrazňuje, že je důležitá sádhana. Chcete-li se někam dostat, nemůžete říct: „Oh, nemusím dělat nic! Bůh pro mne udělá vše!" Ne, je potřeba vaše úsilí, ale požehnání vám vždy pomůže, dá vám sílu k postupu. To je důvod, proč zde Brahmacharini Devi říká: „Pokud nemůžete nic dělat, pokud nemůžete dělat žádnou sádhanu, žádnou tapasyu, nejlepší ze všeho je dělat japu. Zpívat Boží jméno. Zpívat jméno „ÓM Namo Narayanaya". To vás také osvobodí.

Vidíte, jak milosrdný je Bůh? Nemusíte dělat moc! Jednoduše vám dal Své jméno, takže můžete vyzařovat to, co jste v hloubce sebe sama."

Žádné komentáře: