úterý 16. září 2014

Tajemství věčné krásy.

Během kurzu Bhagavad Gíty, poodhalil Sri Swami Vishwananda tajemství věčné krásy, když vysvětoval verš 20, kapitoly 14: 
 20. 
guṇān etān atītya trīn 
dehī deha samudbhavān 
janma mṛtyu jarā duḥkhair 
vimukto’mṛtam aśnute 

Když duše tedy stoupá nad tři guny, zrozené z vtělení v přírodě, je osvobozen od podléhání zrození a smrti a od jejich společníků - rozpadu, stáří a utrpení, a těší se na konci z nesmrtelnosti své vlastní existence. 

Swami Vishwananda: „Ach, to je nádherné! Když se člověk zbaví koloběhu zrození a smrti, ani jejich kolegové nemají na tuto osobu vliv, rozpad - nenastane odumírání, stáří - nezestárnete, zůstanete stále mladí... uvnitř! Potom na tom nezáleží. 
Když vás vnějšek neobtěžuje, nemusíte jít si nechat udělat lifting obličeje. Jste šťastní tak jak jste! Vnímáte Pána. Bůh vás miluje takové! A pak, to je to, na co si musíte dát pozor - tahle láska - jak vás Bůh miluje a jak moc milujete vy Jeho. A když Ho milujete, nemusíte se starat o vnějšek, jak vypadáte. Nestará se o to! 

Mirabai - když byla stará, Krišna ji miloval stejně. A když Mirabai zemřela, tato stará vrásčitá dáma - když se spojila s Pánem, dosáhla zpět svého věčného mládí. Šla na automatický lifting obličeje! A tenhle je věčný, matajis! Je to trvalé, bez bolesti! 


Socha Krišny, se kterou Mirabai splynula svým fyzickým tělem. Himachal, Indie 

To je to, co se stane mudrcům, svatým, bhaktovi, který je plně ponořen v Božství: dosáhnou duchovního těla! A s duchovním tělem získáte věčné mládí. A to je mládí nesmrtelné! Takže o to usilujte! Usilujte o dosažení tohoto stavu! Zůstanete stále krásní! To neznamená, že nejste krásní teď. Jste krásní, ale zůstane navždy krásnými, svěžími! Nemusíte se tak starat o lifting obličeje nebo množství dalších věcí. 

Takže, když Mirabai opustila své staré tělo, její tělo se proměnilo, stala se věčně krásnou, a splynula s Pánem. Stala se jedním se svým milovaným. A tento stav bhakti, tento stav lásky, musí člověk v životě pěstovat. V opačném případě budete procházet úpadkem, stářím, utrpením, aniž byste si uvědomili, že jste nesmrtelní, věční. To je stav duševního utrpení. A co činí člověka k tomu vnímavým je mysl. Nevnímá, že nezáleží na tom, že bez ohledu na to, jací jsou, jsou krásní. Bůh stvořil vás a tyto výtvory - z  realizovaného úhlu pohledu, vnímá člověk krásu Pána všude. To není ta věc vně, ale to, co máte uvnitř, to je ta nejkrásnější věc. A to je za tím, co je vně vidět. 

To je důvod, proč jsem řekl, že když se podíváte vně, samozřejmě, z nevědomosti uvidíte pouze vnějšek. Ale když se podíváte dovnitř - to je to, co vidí Pán: kolik lásky máte uvnitř, a to je věčná krása. To je to, co vám dá vaše duchovní tělo,  s kterým nebudete potřebovat znovu procházet skrze všechny koloběhy zrození a smrti."

Žádné komentáře: