úterý 30. září 2014

Navaratri 2014 - Shailaputri a četba Devi Mahatmyam.

 

Během oslav Navaratri ve Shree Peetha Nilaya, je součástí každého nočního rituálu, prováděného ke chvále Božské Matky, čtení Devi Mahatmyam. 
Devi Mahatmyam je součástí Markandeya Purány a popisuje vítězství bohyně Durgy nad démonem Mahishasurou, který představuje "naše ego, naši pýchu", jak nám Sri Swami Vishwananda řekl v předchozích letech. 
Devi Mahatmyam je také známý jako Durga Saptashati nebo prostě Saptashati, protože text obsahuje 700 veršů (saptashata znamená "sedm set"), uspořádáno do 13 kapitol. 

Během první noci Navaratri začal rituál čtení Devi Mahatmyam první kapitolou nazvanou: „Zabití Madhu a Kaitabha". 

Sri Swami Vishwananda nám vysvětlil v předchozích letech význam této první kapitoly takto: 

„Ve formě Shailaputri, Ona (Durga) ničí pýchu bohů. Ve skutečnosti, všichni jsme součástí těchto bohů. Není tam žádný rozdíl. V této podobě zničila naši pýchu, malou božskou pýchu. 
V prvních kapitolách Durga Saptashati čteme, jak dva démoni vyšli z uší Maha Višnua, zatímco byl v hlubokém samadhi. Byli to bratři, jménem Madhu a Kaitabha, představující naše "příliš mnoho" a "příliš málo". 
Když je toho moc, stěžujeme si, když je toho příliš málo, stěžujeme si, protože nejsme nikdy s ničím spokojeni. Protože jen Pán sám nás může uspokojit. Pro vše co máme navíc budeme trpět, a pro vše co nám chybí, kde máme příliš málo, budeme také trpět. Takže v obou případech vidíme, že máme nabídnout vše Pánu, musíme se stát nástrojem. A abychom se stali tímto nástrojem, musíme se odevzdat. 
Odevzdáním není myšleno to, že budete muset opustit všechno a vzdát se toho, ale věřit, že ve všem co děláte je On nebo Ona přítomen. 

Takže kvůli zabití těchto démonů se Shailaputri, dcera Himálaje, manifestovala. Himálaj představují čistotu a Ma Bhagavati Devi Durgu. Vzala na sebe tento aspekt, aby zničila naše "příliš mnoho" a "příliš málo" a donutila nás odevzdat se Božství."

Žádné komentáře: