sobota 11. června 2011

Změna návyků - 5. (poslední) díl


Sri Swami Vishwananda hovoří dále o zpívání Božího jména:

"Musíte mít ve své mysli zpodobnění Božství. Potom opravdu zpíváte Boží Jména. Potom se On bude manifestovat. Ale když děláte něco jiného, zatímco zpíváte, víte, „Já dělám všechno možné, zatímco zpívám Boží Jména“, tak to nepomáhá. Tak dokonce i když to nedovedete, jen se snažte.

To nevyžaduje mnoho snahy, ne? Je snadné to zkusit, ne? Staré návyky vás čas od času doženou. Ale staré návyky se také časem změní. Potom vždycky přijdou nové návyky. Tak vidíte, dokonce se starými návyky, pokaždé, když se má něco změnit, člověk se vždycky změní. Je to jako když řídíte, vždycky jedete do práce po té samé silnici, ale když je tam objížďka, co uděláte? Pojedete dál tou samou cestou? Nebo pojedete tou objížďkou? Tak tím samým způsobem se mění staré návyky.

Tak to zkuste, je to snadné, opravdu, ale musíte si říct, víte, „Já chci změnit určité věci“. To je první krok. Když neuděláte první krok, nepřijde to k vám. A tenhle první krok musíte udělat a když ho uděláte, udělejte ho s opravdovou odhodlaností, že bez ohledu na to, co je to, tak toho dosáhnete prostřednictvím Boží milosti a s vědomím, že On je s vámi, protože když děláte něco pro Jeho potěšení, On vám pomůže. A já vám říkám, Božská Matka je v tomhle taková dobrá pomoc. Nenechte si ujít příležitost a dokonce když nemůžete, jen Ho požádejte o pomoc. Požádejte Jí a Ona vám přijde pomoci, protože je Její radost vidět svoje děti probuzené, víte. Ona přijde a bude vám pomáhat dokonce i v jednoduchých věcech, které děláte. Tak to zkuste.

To je to samé jako s bhadžany. Zkuste zpívat, a když nemůžete, jen tleskejte rukama. Je to snadné, že?" Swamiji začíná zpívat Govinda, Govinda, Gayi Re, Bhajo Radhe Govinda Krishna Gayi Re.

Překlad: Alandini/Č.R.

Žádné komentáře: