středa 22. června 2011

Gayatri Yagna

O Gayatri a Gayatri Mantře

Gayatri je matka Véd. Je to životodárná síla. Je to Bohyně Mantra, manifestace všech Bija Manter. Gayatri můžeme vidět jako projevení Brahmy v ženské podobě a projevení Raja Rajeshwari Parama Shakti, Universální Matky, síly Božského vyjádření.

Neobsahuje pouze Zemi, nýbrž všechny tři světy současně, t.zn. také duchovní svět a nebeské království. Proto je s touto mantrou spojeno tolik léčení. Protože ovládá všechny světy (lóky), má tato mantra schopnost vyléčit tělo, mysl a duši, resp. vyvážit je, abychom mohli osvobodit naše skutečné Já.

Mudrc Vishamitra obdržel tuto mantru pro Sarva Shakti („sarva“ znamená dokonalý/celý), Shakti všeho. Gayatri je považována za jednu z nejsilnějších manter. Má takovou sílu, protože v ní jsou obsaženy bija (bídža) mantry všech Božstev. Proto zpívali dokonce všichni Avatáři jako Krishna a Ráma stejně jako svatí Gayatri Mantru. Vishamitra zasvětil Rámu do Gayatri Mantry a když spolu seděli v blízkosti Allahabadu, kde se stékají tři posvátné řeky Ganga, Yamuna a Saraswati, polil Rámovu hlavu vodou a tím na něj přenesl Shakti.

Když jsme se jednou Swámího ptali, jestli existuje něco neznámého, co by nám mohl v souvislosti s Gayatri sdělit, řekl jenom: „Síla Gayatri není známá.“

Na otázku, jak bychom ji mohli použít, jsme dostali znovu velmi prostou odpověď: „Jednoduše ji zpívejte.“

Foto z oslav Gayatri Yagny v roce 2009

Od letošních oslav Gayatri Yagny nás dělí pouze dva dny..

Krátké sdělení všem účastníkům:

Swámí prosí, aby všechny ženy přišly k ceremonii v dlouhé sukni, nebo v sárí a se zahalenými rameny. Muži mají být pokud možno v bílém.

Prosíme, přineste si s sebou vlastní meditační polštáře, které vám poslouží i při sobotním daršanu. Pokud byste chtěli něco k události přinést, potěšili byste nás květinami.

To je vše !

Těšíme se, že s vámi všemi budeme oslavovat Yagnu pro Gayatri Devi Ma.

Mnoho lásky od nás všech ve Springen :-)

Žádné komentáře: