čtvrtek 4. srpna 2016

Danda a její význam.


Před oslavou svátku Gurupúrnimá vyslovil Mahavatár Babaji, prostřednictvím Svaminí Viswalakshmianandama, své přání, abyste si přečetli také něco o významu dandy, jogínské holi. Přinášíme vám tedy vysvětlení, co danda vlastně představuje...


Možná jste zazanamenali, že Mahavatár Babaji záměrně umísťuje špičku dandy na zem při každém kroku. 
Danda znamená v sanskrtu hůl. Také znamená potrestání - od kořene "dand", potrestat. V moderní hindštině je trest smrti "mrtyu dand" a Yama, pán smrti, je obvykle zobrazován jak třímá hůl. Tradičně nosili putující jogíni dandu neboli hůl, často zakončenou berlou. Tato speciální danda byl navržena tak, aby se vešla do podpaží, kde sloužila k nasměrování dechu v pranajámové praxi (pokud jedna nosní dírka je zavřená, můžete ji otevřít tlakem na opačnou stranu podpaží). Žezlo vladaře je "raj dand". V indické kosmologii je legendární hora Meru páteří nebo osou světa, místem, které spojuje nebe se zemí - podobně tomu jako páteř spojuje hlavu s tělem. Ajurvéda pak nazývá lidskou páteř "meru danda".
Danda je pak také principem uspořádání, zahrnující přímost, pevnost, stanovení limitů a hranic a dodržování pravidel nebo norem. Danda udržuje některé věci - zemi, království, zákon, tělo, pohromadě a organizuje tyto části do harmonicky fungujícího celku.


(Fotografie zhora: Paramahamsa Šrí Svámí Vishwananda drží stříbrnou dandu a má také "tradiční" dandu, která je vyrobena ze dřeva, obvykle bambusového.)

Více o jogové pozici danda asana na na:
https://yogainternational.com/article/view/discover-the-foundation-of-dandasana

(Zdroj: facebook,
Svaminí Vishwalakshmianandama)

Žádné komentáře: