sobota 10. ledna 2015

Důležitost žijícího Satgurua.

...vyprávění oddaného, z daršanu 3. ledna 2015 ve Shree Peetha Nilaya


Jai Gurudev! 
Během vysvětlení, která Guruji (Sri Swami Vishwananda) podával při Bhagavad Gítě, řekl, že bitva (Mahabharata), která se odehrála na bitevním poli, Kurukšétře, je odrazem vnitřní bitvy, která se odehrává v každém z nás. A to je bitva mezi milováním materiálních zvyklostí - cesta našich smyslů, jít a urvat si svět, stáváme se tak připojenými skrze chtíč, lakomství, a pak na druhé straně je část nás, která chce něco vyššího, chce něco co je čisté. 
A skutečně, to co hledáme, je tato Božskost uvnitř nás, a také vně nás, dosáhnout nohou Pána.

Bhagavan Krišna, v podobě Gurua, vysvětluje Arjunovi, že existují k tomu tři cesty - tři hlavní strategie, jak se tak říká, v této vnitřní bitvě. Je karma joga, gyaana joga a bhakti joga. Karma joga je cestou nesobeckého jednání. Gyaana joga je filozofické dosažení Pána. A pak je zde bhakti, která je oddanou službou Pánu. A to je proč tu jsme.

Pravděpodobně vám neuniklo, že se nazýváme Bhakti Marga. A to vám ukazuje za prvé velikost Gurujiho, neboť On vysvětluje tak krásně, proč cesta bhakti je nejlepší cestou, a cestou pro naše časy, a Jeho celá organizace, organizace která je kolem Něj a je zaměřena na Něj, se nazývá Bhakti Marga. A myslím, všichni skutečně víme, proč je tou nejlepší cestou. Protože je tak sladká. A všichni jsme sem přišli  a bavíme se, ale také jakoby cesta samotná byla mnohem důležitější než cíl. Všichni máme v myslích: „Oh ano, dosáhnout Pána." Ale ve skutečnosti, je tak sladké to zkoušet, ne?  Minimálně pro mne!
(publikum tleská)

Nebylo to pro mne vždy tak. Tak, to je důvod, proč je Satguru tak významný, pro sílu organizace jakou je Bhakti Marga. Bez Něj ztrácíme tu vnitřní bitvu mezi milováním materiálních zvyků a vyššími duchovními snahami, protože tam není Guru nebo spojení s Guruem, aby vám dal to šťouchnutí, občas kopanec, aby vás odtáhl pryč z toho, do čeho je tak lehké spadnout, z pastí, do kterých lze tak snadno spadnout. A všichni to děláme. Já to dělám hodně: posuzování, ego - ale s Guruem zde a s trochou odevzdání, se můžete obrátit a hledět vstříc Božství.

Vždy jsem uvažoval o rozhovorech, které jsem měl se Swamijim, protože ty byly tak neškodné - mluvili jsme  o ničem, takovým způsobem, víte, bez velkých prohlášení: Máš dělat tohle, tohle a tohle!" - jen obyčejná konverzace. 
Ale On pěstuje tato malá semínka a tato malá semínka rostou. Nebo  možná stiskne tlačítko... a díky Jeho mistrovství, protože má tento kosmický pohled, který je za dimenzemi, které vidíme a mimo čas, ví, že může jen umístit jedno malé domino zde a mnoho spadne. A pak na konci, výsledkem je skutečně velmi velká změna. To je to co dělá Bhakti Margu velkou, protože máme žijícího Mistra, který nás udržuje na správné cestě, který skrze tato malá šťouchnutí v našich životech, nás udržuje zaměřené na Boha.

Satgurudeva Maharaj Ki... Jai!
Bhakti Marga Ki... Jai!

Gerald (Shyam), London, UK

Žádné komentáře: