pátek 8. listopadu 2013

Poutní cesta do Indie se Swamim - zahájení.

V těchto dnech začala Swamiho poutní cesta do Indie, obdrželi jsme od poutníků první krátkou zprávu! 

Drishti píše: 
Jai Gurudev! 
Dorazili jsme do Arunachaly! Ašrám je velmi pěkný, Swamiji dorazil včera (středa) odpoledne. Navštívili jsme velký chrám (druhý největší v Indii), s několika různými pujami, prováděnými vysokým knězem. Dnes jdeme do ašrámu Ramana Maharshiho a do jeskyně u úpatí Arunachaly, kde meditoval. 
Spoustu lásky. 

Pro ty, kdo neznají její historii, jsou zde základní informace o Arunachale a jejím duchovním významu ve světě:

Arunachala je svatou horou v pohoří Thiruvannamalai, v Tamil Nandu. Je to jedno z pěti hlavních šivaistických svatých míst v Jižní Indii. Chrám Annamalaiyar, chrám Pána Šivy, se nachází na úpatí hory. 
Každý rok, v tamilském měsíci Karthigai, je při velkém obřadu rozsvěcováno na vrcholku hory světlo (Karthigai Deepam). Chrám Annamalaiyar je zasvěcen Pánu Šivovi. Patří hinduistickému hnutí šivaistů, jako jeden z chrámů spojených s pěti elementy /prvky/, Pancha Bhoota Stalas, a konkrétně s prvkem ohně, s Agni. Šiva je zde uctíván jako Annamalaiyar nebo Arunachaleswarar a je představován lingamem, se svým představitelem uváděným jako Agni lingam. Jeho choť Parvati je zobrazena jako Unnamulai Amman. Festival Karhigai Deepam je slaven ve dnech úplňku mezi listopadem a prosincem, na vrcholku hory je rozsvěcováno obrovské světlo. Můžete ho vidět na míle daleko a symbolizuje Šiva lingam, oheň dosahující nebe. Událost je navštěvována třemi miliony poutníků. 

Vypráví se, že Parvati, žena Šivy, jednoho dne zakryla oči svému manželovi, hrajíc si v květinové zahradě u jejich příbytku u úpatí Mount Kailashe. I když pro Bohy jen na chvíli, zmizelo všechno světlo v celém vesmíru a země byla postupně ponořena na roky do tmy. Parvati prováděla pokání, spolu s dalšími oddanými Šivy. Pak se její manžel objevil jako kužel světla na hoře Annamalai, navracejíc světlo světu. Poté se spojil s Parvati ve formu Ardhanarishvara, napůl ženskou a napůl mužskou podobu Šivy. Proto je hora posvátná a obsahuje lingam neboli zobrazení Pána Šivy jako takového.

(na obrázku můžete v pozadí  vidět pohoří Annamalai)

Žádné komentáře: