sobota 2. listopadu 2013

On je zosobněním klidu.

Často je tu otázka, kterou si my všichni klademe: Kdo je náš Satguru? Není to dobrá otázka? 


Někteří šťastlivci to vědí, někteří, kteří budou mít to štěstí, čekají, aby se to dozvěděli. Toto hledání vlastně neprobíhá jen v jednom životě, ale bylo tu už po mnoho životů. Stále pátráme po našem Satguruovi, protože je to právě Satguru, kdo nás vyvede z této iluze. Pouze Satguru nám může dát požehnání a vést nás a přimět nás realizovat naše skutečné já. 

Ale najít Satgura je často velmi těžké. Procházíme mnoha vzestupy i pády. Stále hledáme, myslíme si, že Satgurua najdeme. Modlíme se k Bohu „Bože, pošli mi Satgurua“. Ale přitom, velmi často, když před někým Satguru je, lidé to nepoznají, protože lidská mysl, si představuje Gurua úplně jinak, než jakým Satguru ve skutečnosti je. 
Je to to samé, jako když se podíváme na Mahavatara Babajiho. Máme tady nádhernou murti, krásné Božstvo. V našich myslích máme obraz Jagat Gurua, ale přesto vám říkám, že On není takový. Když se na Něj podíváme, je přísný. Je přísný, když musí být přísný, a přesto je zosobněním klidu. Neustále, nezáleží na tom, co se děje, On je klidný vždy. A taková je povaha Satgurua. Tato kvalita klidu je velice důležitá. Jak může mistr ukazovat cestu, pokud sám není klidný? A to je velikostí Satgurua. Ať se děje cokoliv, on vždy zůstane klidný. 


Takže teď, vyrazíte všichni a otestujete svého Satgurua? Jak jsem řekl během Guru Purnimy, nejlepším způsobem je zeptat se přímo Satgurua, nebo přímo Gurua. Tak, hledání je ve spatření této kvalitu klidu. Když už jste nalezli svého Satgurua, odevzdejte se a přestaňte klást otázky. Mysl, jak vždy říkám, je stále plná pochybností. Pokud nedáte Satguruovi příležitost, aby vzal vaší ruku a vyvedl vás z nich, vzdálíte se tomu. Promarníte šanci. 
A tak nechte Satgurua, aby vzal vaši ruku a vedl vás. Ten pocit, který máte, ta radost, když je Satguru před vámi, ten samý pocit se k vám bude zpětně odrážet. Satguru nikdy neukáže svoje pocity, ale vy je ucítíte. On to ví, ale chce, abyste to poznali vy sami.

překlad: Bhawani, Č.R.

Žádné komentáře: