středa 28. srpna 2013

Láska je jediná věc, která Pána váže.

Když se podíváme na život Krišny, co jej vázalo? Byl vždy svobodný, stále svobodný. Narodil se svobodný. Jediná věc která jej vázala, která jej omezovala, byla láska jeho oddaných. Před nějakou dobou byl v ášramu v Německu Swami z Vrindávanu. Vyprávěl krásný příběh, který je také ve Šrímad Bhagavatamu, když byl Krišna malý.
 
Víte, byl velmi zlobivý, vždy rozbil všechny hrnce na jídlo a máslo, snažil se obtěžovat každého, protože chtěl veškerou pozornost upoutat pouze na sebe, na nic jiného. 



Jednou ho Jašoda chovala na klíně a měla trochu mléka na ohni. Pak se mléko dostalo do varu a začalo stékat do ohně. 
Tenhle Swami vysvětloval, jak to mléko bylo úžasné - že to bylo pláčem, protože i když byl Pán tak blízko u něho, nemohlo k němu přijít… 
Když Jašoda uviděla vařící mléko, odložila Krišnu a vrhla se mléko odstraňovat. 
Existuje mnoho jogínů, kteří se snaží dosáhnout Pána skrze meditaci a pokání, ale nemohou. A tady si Pán hrál na klíně Jašody, ale přesto se nechala rozptýlit vnějším, zapomněla na Pána. A tak šel a rozbil hrnce s máslem a dal máslo opicím a začal je krmit. 
Když Jašoda přišla a viděla rozbité hrnce a opice všude kolem, věděla, že to udělal Krišna. Tak začala Krišnu hledat a běhala všude za ním. Samozřejmě, že Krišna se svými malýma, malinkatými nožičkami, začal také běhat a nemohla ho chytit. Pak se konečně nechal Jašodou chytit. Snažila se pak spoutat Krišnu provazem, ale pokaždé, když se ho snažila spoutat, bylo lano kratší o dva palce. Tak šla a donesla další lano, ale to bylo opět krátké. A zkusila to znovu, ale opět bylo krátké. Nakonec Jašoda byla opravdu, opravdu unavena. Pak si Krišna, při pohledu na to jak moc ho v té chvíli miluje, pomyslel „O.K., podařilo se mi upoutat její pozornost zcela na mne." Tak se nechal svázat. 

Takže Láska je jen jediná věc, která váže Pána. Když mluvíme o lásce, o nalezení této lásky uvnitř nás, je to ve skutečnosti o nalezení Jeho lásky uvnitř nás, úplně Ho polapit, a když jsme Ho chytili, pak můžeme říci: „Ano, mám Ho."  

Vlastně všichni Mistři ze všech náboženství a to nejen hinduismu - Mohammed, Ježíš, Krišna, všichni přišli jen proto, aby učili lidstvo dosáhnout této univerzální lásky, dosáhnout bezpodmínečné lásky, protože to je vaše skutečná podstata. Mimo toho není nic. Vše co máte tu musíte nechat. Vzali jste to odtud, zanecháte to zde. Jakmile jste dosáhli této Lásky, jen dáváte, protože se stanete nástrojem Božské lásky a necháte ji stále plynout.
---


Janmashtami, také známé jako Gokulashtami, znamená oslavu narození Pána Krišny. 
Šri Krišna se narodil v „Rohini" nakshatram (hvězdě Rohini), králi Vasudevovi a Devaki Devi, osmého dne temné poloviny měsíce Sravana. Tento festival je také znám jako Šri Krišna Jayanti a Krišnasthami. 
Aktuální den oslav může být ve dvou různých dnech, tak jako hvězda Rohini a Ashtami nemusí být ve stejný den. Tyto dny odpovídají v gregoriánském kalendáři měsíci srpnu a září.
Šri Krišna je považován za osmého avatara (inkarnaci) Pána Višnu (jednoho ze tří hlavních hinduistických bohů) na Zemi. 
Je považován za Pánovu nejslavnější inkarnaci. Říká se, že skutečné připomínání si Jej, přináší extrémní radost a potěšení, protože Šri Krišna sám byl projevem radosti na všech úrovních a ve všech oblastech života. Žádný jiný Bůh v hinduistickém pantheonu, a dá se říci, že ani v jakémkoliv jiném náboženství, není spojen s tolika romantickými příběhy a tak plně nezáří všemi božskými atributy jako Šri Krišna.

Jai Šri Krišna !

Žádné komentáře: