pátek 4. května 2012

Narasimha Chaturthi

Dnes slaví celý hinduistický svět narozeniny Pána Narasimhy. Slavnostní obřad k jeho uctění - Narasimha Chaturthi bude probíhat také v Londýně, za přítomnosti Sri Swamiho Vishwanandy.


Příběh Pána Narasimhy a jeho oddaného Praláda asi dobře znáte, je velmi oblíbený… Jako čtvrtá inkarnace Pána Višnu, muž se lví hlavou, vystoupil ze sloupu, aby zabil zlého krále Hiraniakashipu, kterému Brahma dal slib, že nebude moci být zabit ani člověkem ani Bohem či zvířetem, ani v průběhu dne ani v noci, ani venku ani uvnitř, ani na zemi ani ve vzduchu, ani pomocí žádné zbraně…, a v této své podobě zachránil oddaného Praláda.
(celý příběh je k připomenutí zde:
http://swamivishwananda-cz.blogspot.de/search/label/Narasimha
)
Věří se, že Pán Narasimha chrání své stoupence, když jsou v extrémním nebezpečí. Zachránil také Adiho Shankaru před obětováním bohyni Kálí. Jako gesto vděčnosti a ke chvále Pána Narasimhy, složil Adi Shankara Lakhsmi-Narasimha stotram.
(viz:
http://www.youtube.com/watch?v=Rha1l2UIo1w%20 )

Málokdo ale ví, že Narasimha má mnoho podob… Říká se, že se vyskytuje ve více než 74 formách, na základě různých poloh a zbraní které drží. Z toho 9 forem je oblíbených, nejpopulárnější z nich je Lakshmi-Narasimha. Uvádíme zde jména těch nejčastěji zmiňovaných, neboť obliba se liší v různých oblastech Indie:
1. Ugra Narasimha, 2. Krodha Narasimha, 3. Malola Narasimha, 4. Jwala Narasimha, 5. Varaha Narasimha, 6. Bhargava Narasimha, 7. Karanja Narasimha, 8. Yoga Narasimha, 9. Lakshmi Narasimha
Ugra Narasimha
Lakshmi Narasimha
K jeho oslavě slouží nejen Lakshmi-Narasimha stotram, ale i některé mantry…
Narasimha Maha mantra:
Om Hreem Kshraum Ugram Veeram Mahaa-Vishnum
Jwalantham Sarvatho Mukham
Nrisimham Bheeshanam Bhadram
Mrityu-Mrityum Namaamyaham
význam:
Skláním se k Pánu Narasimhovi, který je divoký a hrdinský jako Pán Višnu. Jeho oheň proniká všude. Je úžasný, je zosobněním naděje a ztělesňuje smrt smrti.
Narasimha Gayatri mantra:
Om Vajranakhaya Vidmahe
Tiksnadamstraya Dhimahi
Tanno Narasimhah Pracodayat
význam:
Meditujme Om, na napůl mužskou a napůl lví podobu Pána Narasimhy. Kéž tento velký Bůh se svými drápy prorazí naší nevědomost, a jeho divoké ostré zuby zničí démona temnoty, a osvětlí naši mysl a chápání.
Poslechněme si zmíněnou Narasimha Gayatri mantru…

Narasimha Deva Ki Jai !

Žádné komentáře: