pátek 10. září 2010

Naše myšlení

Guruji, Yogananda řekl, že naše okolí je silnější než naše vůle“, obrátil se jeden z oddaných na Šrí Swámího Vishwanandu.

Skutečně, to je velmi správné“, odpověděl Swámí Vishwananda, „protože když vidíte, jaké je okolí, tak nám to dělá starost. Jak se naše mysl, naše myšlení vždycky změní při pomyšlení na to, co si o nás kdo myslí. To nás vždycky zneklidňuje. Nejsi nikdy sám sebou, protože pořád uvažuješ, jak bys mohl všechny uspokojit a jak se všem zalíbit.

Otázka je:

Co můžeme dělat, abychom posílili naši schopnost myslet na naše dobré vlastnosti, nezávisle na dění, které vládne v okolí, i v našich dalších životech, když budeme zase muset začít od malička?

Musíš si uvědomit jedno: Jsi ojedinělá, jedinečná osobnost. A když začneš myslet na sebe, bude okolní svět samozřejmě proti tobě. Proto se chceš lidem vždycky zalíbit, aby byli šťastní. Na jak dlouho? Úsudky zvenčí tu budou nadále, protože každý vidí věci jinak.

Představme si, že celá společnost myslí stejným způsobem, okay? Potom bude vládnout mír, porozumění, radost a štěstí. Víte ve společenství je způsob myšlení jiný a je velmi těžké se z toho vyprostit, pro kohokoli, kdo se v ní nachází.

Ale na druhé straně, když jste na duchovní cestě, znáte svůj cíl a víte, čeho chcete dosáhnout, tak vás neruší, co si myslí druzí. Protože nejde o smýšlení, jde o to, co cítíte ve vašem srdci.

Takže když můžete následovat své srdce, pomůže vám to i v příštím životě, když budete muset znovu začít.

Jestliže chcete zase přijít v příštím životě, protože jak se zdá, jste již připravení na příští život – máte tedy hodně práce, ne ?“


Žádné komentáře: