pátek 3. září 2010

Krishna Janmashtami


KRISHNA je osmou inkarnací (Avatár) Vishnua. Narodil se o půlnoci jako osmý syn Devaki a Vasudevy asi před 5 100 lety. Jeho narozeniny spadají na osmý den po úplňku v měsíci Bhadrapada (srpen/září). Další názvy pro jeho narozeniny jsou proto Krishnashtami a Gokulashtami. Neboť Ashtami znamená osmý den po úplňku.

GOKUL je obec (u Vrindavanu ve dnešním státě Uttar Pradesh), ve které Krishna vyrostl.

Ale ve skutečnosti je opravdové rodiště a sídlo Krishny v srdci každého člověka. Pokaždé, když probudíme v našem srdci lásku a oddanost (Bhakti), může se Krishna znovu narodit. Na jeho narozeniny slavíme jeho narození před 5000 lety jakož i zrození oddanosti a lásky v našem srdci.

Na Krishna Janmashtami jsou domy a chrámy umělecky vyzdobeny květinami k patřičnému uvítání Boha. V chrámě se uctívají Krishnovy sochy, zatímco se v mnoha domácnostech zdobí kolébky s panenkami (malým Krishnou). Nabízejí se Mu sladkosti, máslo a smetana, (jeho nejoblíbenější jídlo).

Cesta od vstupu do domu až k meditační místnosti je označena pomocí otisků šlépějí dítěte v mouce smíchané s vodou.

Tak člověk nabude dojmu, jako by tu sám Krishna zanechal otisky svých chodidel. Všude se zpívá, modlí a recituje Bhagavatam (dílo o životě Krishny). Už osm dní před Krishnovými narozeninami se začíná nepřetržitě recitovat Mantra 'Om Namo Bhagavate Vasudevaya'. Mnozí věřící se postí až do půlnoci, kdy se Krishna narodil.

V některých místech se provádí Dahi – Handi – ceremonie, tak, že se rozbíjí krajáč. Ve svém dětství prý Krishna se svými kamarády mlsal máslo a sladkou smetanu z vysoko postavených hrnců, které se přitom často rozbily.

Takové krajáče (Dahi – Handi) jsou naplněny na Krishnovy narozeniny jogurtem, máslem a ovocem a jsou připevněné vysoko nad cestou na dlouhých tyčích. Za neustálého skandování „Govinda, Govinda“ vytváří chlapci lidské pyramidy aby dosáhli na hrnec a rozbili ho.

Žádné komentáře: