neděle 25. září 2016

Proč je důležitá Milost Mistra?

Paramahamsa Vishwananda říká:
V hinduistické tradici si ceníme milosti Mistra více než milosti Boha. A je to skrze Guru Kripu (Milost Gurua), že člověk dosáhne Boží milosti.
Proto je Milost Mistra považována za nejdůležitější věc. Dokonce i v křesťanství, v dávných dobách, to bylo stejné. Jednou jsem se setkal s křesťanským mnichem. Hovořili jsme, mimo jiné, o jeho mentorovi - o jeho učiteli... bylo to úžasné! Řekl jsem mu: V hinduismu je to stejné." Protože láska, kterou máme ke Guruovi, k našemu duchovnímu Mistrovi - to je stejné vyjádření. A proč myslíte, že je  Guruova Milost velmi důležitá? Často lidé říkají: Oh, můžu prostě jít sám. Nepotřebuji Gurua. Nepotřebuji mít někoho, aby mne vedl!" Tady uvažuje člověk špatně! Protože v duchovnosti to je jako vstoupit do hlubokého pralesa, kde se můžete ztratit. Když vstoupíte do pralesa, například jdete do Amazonie. Pokud prostě jdete sami do tohoto pralesa, který je tak hustý, s tolika nebezpečnými věcmi - jistě se v něm ztratíte. Kolik lidí se v něm ztratilo? Tak to je totéž. Mít Mistra není o tom stát se otrokem. Jak moc máte rádi Mistra - tolik lásky dá Bůh vám!


Protože milovat Mistra nebo se odevzdat Mistrovi je stejné, jako odevzdat se Bohu. V Mistrovi je Duch Boží plně přítomen! A když Mistr někoho požehná, to Bůh žehná tu osobu. Není rozdílu mezi Guruem a Bohem!"

Žádné komentáře: