pátek 29. dubna 2011

Hezký způsob vzájemného zdravení po Velikonocích


Christos Anesti! Alithos Anesti! Před několika dny jsme oslavovali „Svátek svátků“ v pravoslavném kalendáři: Velikonoce.

Dobře přes 200 hostů se účastnilo slavností, mnozí byli z Ruska a Polska, ale také z Francie, Anglie, České republiky, Srbska, Chorvatska, Švýcarska, Itálie, Portugalska a samozřejmě také z Německa.

Jak bylo možno číst v jejich tvářích a z velké odezvy, kterou jsme obdrželi, netěšili se jenom z času, který tu strávili, ale byli také dojati ceremoniemi v naší rozkošné malé kapli ve Shree Peetha Nilaya Springen, Německu.

Jak možná víte, v Pravoslaví, po sobotním večeru, když se Svaté Světlo vynese od oltáře ven a každý si u něj zapálí úderem půlnoci svou svíčku k památce Kristova Vzkříšení, zdraví jeden druhého „Christos Anesti“*(řecky) = Christ is Risen! A odpověď zní: „Alithos Anesti“ = Truly He is Risen!*

Co možná nevíte je toto: Ve dnech po Velikonocích se zdraví lidé v Řecku a jiných pravoslavných zemích nadále „Christos Anesti“ namísto „hello“ a takto pozdravená osoba odpovídá znovu: „Truly He is Risen“. Je to běžné pozdravení a odpověď o Velikonocích a užívá se po dalších 40 dnů, až do Nanebevstoupení Páně.

Je to hezké připomenutí Velikonoc a prodlužuje šíření sladké vůně velkého Svátku svátků na delší dobu po prvních hodinách našeho návratu domů kdy nás znovu obklopuje rutina každodenního života.

* rusky: Hristos voskrese! Voistina voskrese!


Flickr Photo Album of Easter 2011 at Shree Peetha Nilaya

Video na YouTube s diashow a zvukovým záznamem hudby v kapli ve Shree Peetha Nilaya o Velikonocích 2011


Kuru-Bhakti Marga Family/Springen
(překlad Uma)

Hymna Pascha Troparion v českém jazyce:
Kristus se zrodil z mrtvých,
smrtí smrt překonal
a jsoucím ve hrobích,
život daroval!

Žádné komentáře: