pondělí 18. dubna 2011

Hanuman Janmastami

Jedno z nejpopulárnějších znázornění Hanumana: Hanuman chvátá s bylinnou horou k záchraně Lakshmana, bratra Pána Rámy.

Hanuman je božská postava v hinduismu, která se manifestuje jako opice a která je velmi oblíbená.

Je to syn Anjany a boha větru Vayu, podle jiných pověstí syn Shivy.

Jeho zobrazení jsou různá. To nejznámější ho znázorňuje s jednou hlavou, dvěmi pažemi a dlouhým ocasem. Většinou má opičí obličej a svalnaté lidské tělo. Ale je známý i v různých dalších podobách, např. s desíti pažemi a pěti hlavami, ke kterým náleží pták Garuda, býk, kůň a lev, kteří ztělesňují Avatáry Vishnua.

Jeho uctívání je úzce spjato se zbožňováním Rámy a v Ramayaně, hrdinské básni s příběhem tohoto důležitého Boha hraje centrální roli. Hanuman je generálem opičího vojska. Jako ztělesnění oddaného služebníka, bezmezné loayality a síly vystupuje vždy jako pomocník a zachránce svého pána a jeho rodiny. Když démon Ravana unesl Situ, manželku Rámy na Lanku mohl ji Ráma pouze s podporou Hanumana jeho vojska osvobodit. Podle Ramayany jej nepředčí nikdo v síle, moudrosti a dobromyslnosti.

V každém chrámu Rámy stojí socha Hanumana. Jeho nejdůležitější svátek je Hanuman Jayanti, který jeho oslavován jako jeho narozeniny. Podle hinduistického kalendáře se slaví v březnu/dubnu.

Věřící navštěvují chrám a nanášejí na jeho obrazy červenou práškovou barvu Sindur a zdobí je květinami. Zpívá se známá hymna Hanuman Chalisa a předčítají se povídky z Ramayany.

Video: Hanuman Chalisa


O Hanumanovi, který je příkladem oddanosti se vypráví tento příběh:

Jednou, když kdosi popíral jeho oddanost k Pánu Rámovi, roztrhl Hanuman oběma rukama svou hruď, aby mohl ukázat, že Pán Ráma a jeho manželka Sita sídlí v jeho srdci - každá buňka v Hanumanově těle vibruje Ráma, Ráma, Ráma.
Dokonce, když si člověk přiloží k uchu vlas Hanumana, uslyší: Ráma, Ráma, Ráma – věčně.

***

Ve Shree Peetha Nilaya se tradičně oslavují Hanumanovy narozeniny v 5.15 hodin ráno. Toto má být přesný čas jeho narození.


Žádné komentáře: