úterý 1. března 2011

Mahashivaratri 2011

Maha Shivaratri, noc Shivy spadá na 13. (nebo 14.) den temné poloviny měsíce Phalgunu podle hinduistického kalendáře. To odpovídá měsícům únor/březen v našem kalendáři (3.březnu v roce 2011).

Během tohoto významného svátku je uctíván Pán Shiva, o němž se vypráví, že se v tuto noc proměnil v obrovský světelný sloup, který je reprezentován Shiva Lingamem. Proto je Shiva Lingam středem uctívání po dobu 24 hodinového bdění. Při Shivaratri dodržují lidé obřadní půst, recitují celý den a noc Panchakshara Mantru Om Namah Shivaya a zpívají Bhajany na počest Pána Shivy. Shiva Lingam se polévá postupně pěti látkami: mlékem, jogurtem, přepuštěným máslem, medem a posypává cukrem. Při obřadu této posvátné koupele jsou též obětovány baelové listy a voda. Podle tradice je v baelových listech přítomna Bohyně Lakshmí.

Pán Shiva vysvětlil své manželce, Sri Parvati, že má tento způsob uctívání svými oddanými nejraději. Říká se, že ten, kdo recituje s dokonalou oddaností a v plném soustředění Mantru OM NAMAH SHIVAYA během Mahashivaratri, bude oproštěn od všech hříchů a osvobozen od koloběhu narození a smrti. Ten dospěje konečně k obydlí Shivy. V Indii putují lidé v davech k chrámům Shivy a oslavují Mahashivaratri.

Zde ve Shree Peetha Nilaya zahajuje Šrí Swámí Vishwananda tuto slavnost časně ráno posvátnou koupelí (Abishek), při které je náš Shiva Lingam omýván pěti elementy. Potom má každý možnost obětovat baelové listy a vodu a na závěr se Shiva Lingam znovu obléká a zdobí slavnostními girlandami. Nepřetržité opakování Mantry Om Namah Shivaya, jakož i zpěv Shiva – Bhajanů doprovází tuto ceremonii. Nabízejí se specielní pokrmy a po Puje uzavírá Arati celý obřad.

Tyto rituály se opakují večer a trvají po celou noc, stejně jako jako extatický zpěv Bhajanů. Místy zpívá také sám Swámijí Bhajany, hovoří o Pánu Shivovi a provádí obřady.

Rozdáváním chutného Prasadam, které bylo nejdříve nabídnuto Pánu Shivovi, končí zrána půst a tímto dosáhne oslava svého vrcholu.

Video : Maha Shivaratri 2010 - Šrí Swámí Vishwananda


Žádné komentáře: