sobota 20. února 2016

Mahá Šivarátri.







Co je Šivarátri? 
Ve skutečnosti Śivarátri je, když zapomenete na svou mysli a necháte svou mysl spočinout pouze v Božství. To je to, co Šivarátri ve skutečnosti je - povznáší vás a skutečně probouzí to, co je hluboko uvnitř vás. 
-
Šrí Svámí Vishwananda


Jako každoročně si vám dovolujeme připomenout blížíce se velkou noc Pána Šivy...

Šivarátri, velká noc Šivy, je spojena s různými legendami, které tuto vyjímečnou noc provázejí. Je spojována s událostí, kdy Šiva požil nebezpečný halahala jed, který se vynořil z oceánu mléka při jeho stloukání, aby tím zachránit svět. Svými jogínskými silami mohl Šiva zastavit jed v hrdle. Vzhledem k účinku jedu krk zmodral, což vedlo k jeho jménu Neela Kantha/Níla Kanta/ neboli "ten s modrým hrdlem". Je to také den, kdy se Šiva oženil s Párvatí.
V tento vyjímečný den se odehrává celonoční bdění pro Pána Šivu, doprovázené přísným půstem v oddanosti Pánu. Jsou prováděny všechny tradiční rituály, včetně nabízení bilva listů a abišékamu k Šiva lingamu. Kromě toho se po celou noc provádí kírtan, vyzívající oddané podílet se na "tandavu" neboli "tanci destrukce" s Pánem, symbolizujícím zničení ega.

Den Šivarátri bude dlouhý a vzrušující. Začneme obřady v 5 hodin ráno 7. března v chrámu, provedením kalaš púdži a malou jadžňou.
V noci ze 7. na 8. března, proběhnou obřady, které začínají ve večerních hodinách 4 abišékamy, konajícími se v 18, 21, 24 hodin dne 7. března a ve 3 hodiny ráno 7. března. Celou noc budou oddaní moci nabídnout vodu a bilva listy k Šiva lingamu. Očekáváme, že slavnostní zakončení a oslavy skončí kolem 5 hodin ráno.

Nezapomeňte včas zaregistrovat na:

Žádné komentáře: