středa 6. ledna 2016

Tvoříme "Desetiletí Lásky". (1. část)



"A Decade of Love/Desetiletí Lásky":
Zkušenosti "za scénou", tvořící příběh Mise lásky Šrí Svámího Vishwanandy.

Počátkem roku /2015/, kdy jsme se začali připravovat na festival 10 let Bhakti Margy, který se konal 10 - 12. července, jsme se také rozhodli dát dohromady knihu, která by pokryla prvních 10 let historie naší mise. Bylo jasné, pro všechny z nás, kteří se účastnili, že by  to musela být mimořádná kniha, se spoustou skvělých vizuálních vjemů, zachycujících "velké obrazy" a mnoho malých okouzlujících pohledů na nádherné poslání našeho milovaného Gurudžího, na Misi lásky.

Chcete-li dlouhý příběh zkrátit, nakonec nám nevyšel čas k její výrobě. Tak jsme to museli odložit na později, a opět se zdálo, že čas nám vyklouzl z našich rukou. Naštěstí, i když s trochou laskavého postrčení od našeho Gurudžího, se nám podařilo, aby byla připravena na Vánoce 2015. Jak se blíží rok 2016, tento čas znamená závěrečnou fázi prvního desetiletí lásky. Ve skutečnosti, ve zpětném pohledu, to je ten správný okamžik ohlédnout se zpět, čeho bylo dosaženo, a jsme rádi, že "osud" nám umožnil uveřejnit knihu až nyní. To nám dalo příležitost zahrnout plnost roku 2015, kdy se stalo tolik zvláštních věcí, k dokončení prvních deseti let ve velkém stylu. Nyní jsme připraveni se ponořit hluboko do nové éry. Ale víc o tom, co to znamená, až později.
Dát dohromady knihu, která je hodna poslání Gurudžího, byl pro náš tým docela problém. Nebyl to projekt jednoho nebo dvou lidí, který by mohl být dokončen jen tak bokem, "jejich malými prsty", jak by se řeklo. Bylo zapotřebí velkolepější úsilí, kdy jsme se museli osvobodit z pout našich obvyklých povinností, dát tomu správnou pozornost, která je potřeba a zaslouží si ji. Také jsme byli konfrontováni s řádným "termínem". Což znamená, že naprosto musela vyjít do Vánoc 2015, jinak bychom byli... mrtví! Ne doslova samozřejmě, ale dostanete černý puntík.
Dosažení tohoto cíle za méně než čtyři týdny se zdálo některým z nás jako nemožný úkol. A při pohledu zpět to jaksi také byl, což je docela přesné, protože Bhakti Marga sama o sobě je v mnoha ohledech nemožným úkolem z lidského úhlu pohledu. Co Gurudží vykonal během těchto deseti let je neuvěřitelné Božské mistrovské dílo! Je to jeho největší zázrak ze všech, skládající se z nespočetných menších i větších zázraky uvnitř. Příběhy a zkušenosti lidských bytostí přetvářejících se z "kovu" ve zlato, a Gurudží jako kámen mudrců tvořící to všechno co se událo. Jak příjemné pro nás všechny je, že nás vybral, abychom byli spolutvůrci jeho velkého díla!



Věděli jsme, že si nemůžeme dovolit vydat něco "napůl hotového". Bylo v sázce příliš mnoho. Napsat příběh, historii mise našeho Gurua. Takže velký tým pracoval intenzivně v průběhu posledních týdnů, aby se to stalo, a ke konci jsme pracovali doslova ve dne v noci. Neměli jsme jinou možnost než se stát skutečným týmem a uspět. Nepřetržité "ano" jeden k druhému. Výtvory jednoho člověka - ať už pojmy, texty, obrázky nebo vzory - byly přetvořeny nebo upraveny někým jiným, a opět změněny třetí osobou. Co bylo velmi příjemné pozorovat, je, že jsme důvěřovali jeden druhému, věřili jsme, že příspěvek další osoby to udělá lepším. Nešlo o "mé" nebo "moje", bylo to o něm (tj. o Gurudžím) a o nás. Není to poprvé, co jsme byli svědkem jak oddaní Gurudžího srůstají dohromady v době tlaku. Můžeme mít někdy malé spory tu a tam, jako v každém rodině, ale když je to důležité, rosteme společně a staneme se jedním.

Při kompletaci knihy po všech nočních jsme zjistili, že jsme právě absolvovali třetí "ratri" (celou noc kdy jsme nespali) v jednom roce: Shivaratri, Karthik, a teď noc "Mission of Love".
Jsou to tyto momenty, které si člověk uvědomuje po zbytek svého života. Když dáte vše. Když vytlačíte ze sebe ven poslední kapky životní síly. Byli jsme k smrti unaveni, ale ne mrtví! Byli jsme naživu, protože jsme žili bhakti v její plnosti.


Na závěr, tato kniha není jen pouhá historická kniha. Hodnotí prvních deset let mise Šrí Svámího Vishwanandy takovým způsobem, že se stanou silnou vzpomínkou na to nejdůležitější: Bůh je láska. Bůh se projevuje jako Satguru, aby probudil lidstvo znovu objevit lásku uvnitř sebe sama. Satguru a jeho mise jsou jedno. Pokud milujeme Gurua, pokud milujeme Boha a jeho stvoření, pak budeme přirozeně přijímat jeho poslání, jímž je šířit jeho lásku. To znamená, že jsme přirozeně chtěli předat lásku, kterou jsme obdrželi.

Uvažujíc o první dekádě lásky, mohlo by se říci, že to byla fáze, ve které jsme obdrželi hodně lásky. Nyní nová éra, která začíná nové desetiletí, je zde pro sdílení této lásky. Ve skutečnosti sdílením (bezpodmínečným) získáme ještě více než předtím. To je tajemství lásky. Musíte dát když ji obdržíte. Musíte mít dost odvahy, být tam, kde musíte být, ne tam, kde chcete být. Ale pravá oddanost spojuje potřeby s chtěním. Jinými slovy, budete chtít být tam, kde musíte být.

Misi nelze uchopit. Ani Gurua nebo Boha. Ale tato kniha působí trochu jako to co dělá "murti". Je to fyzická brána pro přístup k větší pravdě, která je mimo prostor a čas. Doufáme, že využijete jedinečnou příležitost, kterou kniha poskytuje, a vychutnáte si objevování klíčů k úspěchu pro novou éru. 
Svami Vishwakurunandhanananda

Žádné komentáře: