středa 2. prosince 2015

Zběr Božského nektaru (ze zákulisí ústředí medového Shree Peetha Nilaya).


Včela je mezi nejmenšími asi jako moucha, ale její ovoce je korunou sladkých věcí.
(11: 3, Moudrost Ježíše, syna Sirachova)


Včely jsou jedinými hmyzem na světě, který vyrábí potravinu vhodnou pro lidi. Med je chutným a výživným doplňkem naší stravy, ale jak se nektar z květiny transformuje do medu? Zde ve Shree Peetha Nilaya máme malý včelín, který produkuje bohaté voštiny, které sestávají z pikantně-sladké chuti. Dnes vám ukážeme celý proces, který provádíme, abychom vytvořili perfektní med.


Počátek produkce medu začíná nektarem, nalezeným v přírodě. Med je vytvořen z nektaru nalezeného v medonosných rostlinách, jako jsou květiny, stromy a keře. Během jara se první medonosné rostliny probouzejí a kvetou, a včely mají plné ruce práce. Za tímto účelem jsme zasadili mnoho květin, které jsou tohoto nektaru zdrojem.


Včela hledá sama květiny a zdroje nektaru, aby získala med, a pak letí zpět do úlu, aby odevzdala balíček.
Zpracování nektaru na med spočívá v odpařování přebytku vody, rozkladu cukru (sacharózy) na jednoduché cukry (glukózu a fruktózu), dávající medu kyselou reakci. A když med je "zralý", tedy množství vlhkosti se dostane na méně než 21%, včely utěsní buňky s medem voskovými krytkami. Tento med se nazývá zralý a je připraven k použití.

Po tomto kroku vcházíme my.


Opatrně vyndáme rámy s medem z úlu. Ale ne všechny rámy mohou být odebrány hned. Normálně, když je třetina nebo více voštin uzavřena, pak med je připraven. To je důvod, proč některé z rámů jsou dány zpět do úlů, pro dokončení procesu.
Zavedeme včely zpět do úlu kartáčem, a dáme celé rámy do speciálního boxu. Nahradili jsme předchozí plné rámy prázdnými, protože sezona sběru medu pokračuje, a včely zůstávají ve své práci aktivní.


Poté se přesuneme do zvláštní místnosti, kde je med čerpán z plástů. To se provádí s využitím medových extraktorů a speciální odstředivky, kam umístíme rámy, které mají být otáčeny. V tomto okamžiku je med stále uzavřen krytkami z vosku. Proto, aby med mohl během otáčení proudit, roztavíme "čepičky" horkým vzduchem, ve speciálním držáku pro uvolnění medových buněk. A zde vzniká "čistý" rám.
Čisté rámy jsou vloženy do medového extraktoru, který pojme až 20 rámů najednou. Stisknete tlačítko a otáčení začíná.


V důsledku odstředivé síly je med tlačen z buněk a cestuje dolů po stěnách do speciální části. A pak, kouzlo začíná! Držák se otevře a med teče donekonečna! No, ne donekonečna, ale vyteče ho docela hodně. Med se také současně přefiltrovává přes síto, aby se předešlo obsahu vosku v konečném produktu.


Posledním krokem je umístit med do sklenic. Jakmile je med ve sklenicích, jediná věc, která zbývá, je těšit se! Ve Shree Peetha Nilaya používáme náš med pro obojí -  naše jídla, stejně jako naše modlitby. Med je nabízen v průběhu rituálů jako jsou yagny, abishekamy a pujy. Med je jako dobrý lék, tím, že obdržel veškerou léčivou sílu přírody.


Pokud byste si chtěli koupit med zde vytvořený, nabízíme med v jednotlivých sklenicích v Bhajan Café, během svátků a daršanů.

Žádné komentáře: