středa 22. července 2015

Oslavy 10-ti let Bhakti Margy v tisku.



Tento týden se objevil  v hlavních oblastních novinách - Wiesbadener Tagblatt - pěkný článek o 10-tém výročí Bhakti Margy. Byl umístěn na přední straně krajské sekce.
Chtěli bychom se s vámi podělit o jeho obsah. 
Odkaz na on-line vydání článku v němčině lze nalézt zde: 


Duchovní komunita Bhakti Marga v Heidenrod-Springenu oslavila své výročí s 2000 hosty.

Springen - Asi 2000 lidí přijelo na desáté výročí duchovní komunity Bhakti Marga (cesta oddanosti) do jejich Centru v Heidenrod-Springenu. Na parkovišti mohlo být spatřeno mnoho poznávacích značek v rozmezí od Kielu po Konstanz, od Ruska přes Nizozemsko až po Portugalsko.
Ale také hosté z Japonska, Brazílie nebo Maroka přijeli na oslavu výročí svého duchovního mistra Sri Swamiho Vishwanandy.

Začátky v Idsteinu.
Festivalová atmosféra v rozsáhlých prostorách je tomu odpovídajícím způsobem živá a barevná. Děti hrají fotbal v zahradě nebo zkoušejí lukostřelbu. Na malých stáncích jsou nabízena vegetariánská jídla z Indie, grilovaná jídla nebo jídla z pizza pecí. Na velkém pódiu, za zpěvu a tance, se dav shromažďuje kolem hudebníků z "Bhakti Sounds", kírtanové kapely, která v sobě spojuje klasické "Jump" kapely Van Halen s mantrami. Hudba je důležitou součástí Bhakti Margy, protože jde rovnou k srdci a je výrazem duše", vysvětluje 48-letý Stephan Meyer, muž z prvních hodin duchovní komunity. Setkal jsem se Swamim ve Švýcarsku v roce 1998. V prvních letech jsme byli přátelé, a pak se to vyvinulo do vztahu učitel-žák", vzpomíná. Nakonec v roce 2003 se zakladatel komunity, který je rodák z ostrova Mauritius, a půl tuctu mužů a žen, poprvé sešlo v Idsteinu /Německo/. Odtud vyrazili hledat místo, kde by mohli společně žít.

Jako komunita.
Zpočátku to bylo jako komunita. Mohli jsme sedět v kuchyni společně, vařit a povídat" říká Stephan Meyer. První Ašrám byl zřízen na konci roku 2004 ve vesnici Steffenshof v regionu Hunsrück, krátce na to, kdy oficielně vznikla Bhakti Marga. Pak, v roce 2007, komunita našla bývalé odborové středisko ve Springenu a následující rok začala s jeho rekonstrukci.
V roce 2013 mohlo být Centrum slavnostně otevřeno. Nyní má být proveden další krok, kdy jedna z budov má být přestavěna na velký hinduistický chrám. Pro toto úsilí je zapotřebí 2500000 eur. Částka, která nemůže být získána z běžných akcí. Proto byla tedy  koncepce chrámu představena nejen jako součást oslav výročí, ale byla zahájena i sbírka.

Navíc je v plánu zahájit také Bhakti Marga akademii, šířící učení a obsah duchovního společenství. Důvodem je, že po deseti letech, během nichž již bylo založeno 23 chrámů a Center po celém světě, chce nyní jít ještě více "ven".

V části zprávy o sloupu míru se píše:
Společnost World Peace Prayer zahájila projekt "sloup míru" již v roce 1976. Po celém světě sloupy hlásají následující zprávu (obvykle v několika jazycích): Kéž na zemi zavládne mír." U příležitosti desátého výročí duchovní komunity v Heidenrod-Springen, byl její zakladatel Sri Swami Vishwananda nyní poctěn takovýmto sloupem míru, který lze nalézt ve vstupní části Ašramu.

Odkazy:
Noviny Wiesbadener Tagblatt
http://www.wiesbadener-kurier.de/lokales/untertaunus/heidenrod/ein-hindu-tempel-fuer-den-untertaunus_15840390.htm

Společnost World Peace Prayer
http://worldpeace.org

Stránky Bhakti Marga sbírky na nový chrám
http://www.bhaktimarga.org/fundraising

Žádné komentáře: