sobota 6. června 2015

Sladké kameny pro Hanuman Jayanti.


Ashta Siddhi Nava Nidhi Ke Dātā
Asa Vara Dīna Jānakī Mātā
Rāma Rasāyana Tumhare Pāsā
Sadā Raho Raghupati Ke Dāsā

Je vám uděleno osm pravomoci a devět pokladů, jež jste jako dobrodiní dostali od matky Janaki. Obdrželi jste elixír jména Rámy a možnost zůstat věčně Jeho služebníkem."
(Hanuman Chalisa Bhasya. 
Sri Swami Vishwananda.)

Jedna událost se odehrála během života Rámy, když budovali most, aby se dostali na Lanku, která je v současné době Srí Lankou neboli Ceylonem. Potřebovali postavit most, aby mohli přejít, ale nevěděli, jak to udělat. Každý kámen, který hodili, by se potopil. Takže Hanuman měl skvělý nápad, protože Hanuman, víte, on byl opravdu velký oddaný, ve skutečnosti jeden z největších oddaných, protože v tomto světě není mnoho velkých oddaných. Je tu Prahlad, Meerabai a někteří další, ale jedním z hlavních, nejhlavnějších oddaných je Hanuman. Přišel s velkou myšlenkou napsat jméno Rámy na každý kámen a hodit ho do moře. Takže když hodili kámen, kameny plavaly. Ráma se díval z dálky a přemýšlel, přistoupil k Hanumanovi a řekl: „Hanumane, díval jsem se na tebe. Píšeš mé jméno na kameny, házíš je do moře, a ty plavou, ale když jsem hodil kámen já, tak klesá. Hanuman na to řekl: Můj Pane, je to tak. Podívej se, je-li Tvé jméno na něm napsané, je chráněn, ale bez Tvého jména bude samozřejmě klesat, a stejným způsobem, když Ty někoho opustíš, samozřejmě, že bude klesat. "
(Just Love 1, Sri Swami Vishwananda.)

Po skončení oslavy Ram Navami přišel nápad, že v příštím roce se budeme snažit připravit sladkosti v podobě kamenů se jménem Rámy. Sdílela jsem tuto myšlenku s Bhagysri, na což ona odpověděla: Proč čekat tak dlouho. Za týden bude Hanuman Jayanti. Tak to můžete udělat." Ach... je to jen první nápad, a není opravdu podložen receptem, pomyslela jsem si. Ale Pokus se co nejlépe, a Bůh pošle pomoc vždy. Zřejmě se Pánovi také tato myšlenka líbila, protože recept a nápad na design "přišel" velmi rychle. A dnes se můžeme o tento recept s vámi podělit.

Potřeby:
680 gramů bílé čokolády (nejlépe šupinky nebo celá, nakrájená na malé kousky)
400 gramů slazeného kondenzovaného mléka 
(1 plechovka)
špetka soli
3 kusy sušenky Oreo + 3 kusy pro obarvení
1/2 čajové lžičky kakaového prášku (volitelné)
1 kapka červeného potravinářského barviva (volitelné)
   
Pokyny:
1. Připravte všechny ingredience

2. Oreo sušenky rozmělněte na drobky v mixéru. Drobky musí být velmi malé.

3. Bílé čokoládové lupínky, slazené kondenzované mléko a sůl zahřejte ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Použijte dřevěnou lžíci a často míchejte, dokud se neroztaví a není hladké.

Poznámka: Jen směs zahřívejte, až se roztaví asi polovina čokolády. Odstraňte ji z ohně a nechte stát po dobu 2-3 minut, pak pořádně promíchejte. Čokoláda by se měla roztavit zbytkovým teplem. To by mělo udržet kakaové máslo, aby se z něj neodloučila voda.

4. Vypněte plynový plamen nebo odstraňte z tepla. Smíchejte s drobky sušenek. Míchejte jen než se smísí.

 
5. Pokud chcete, aby vaše kameny měly různé barvy, pak rozdělte směs do čtyř misek.
Nechte jednu misku tak. Do další přidejte drobky sušenek Oreo. Do jiné přidejte kakaový prášek, který dodá hnědý tón. Přidejte jednu kapku červeného potravinářského barviva do poslední misky, to dodá pěkný jemný odstín růžové.
Daly by se udělat kameny jakékoliv barvy chcete.

6. Přitlačte kus plastové folie na směs v každé misce a nechte stát při pokojové teplotě po dobu asi 30 minut, až je hustá a již nelepí.

7. Uštipujte kusy hmoty a vytvarujte do kamenů. Vypracujte vaše cukroví do různých tvarů a velikostí.

8. Obtiskněte na cukrové kameny razítko se jménem Pána Ráma.



9. Nyní můžete zdobit a vytvářet dekorace s hotovým cukrovím, jak si přejete.

Takto vydrží při pokojové teplotě po dobu několika dnů. Mějte je uloženy ve vzduchotěsné nádobě, pokud je chcete udržet déle.
Užijte si to!
Jai Gurudev!

Žádné komentáře: