neděle 28. června 2015

Gurujiho narozeniny (a recept na prasad).

O tom, jak probíhali oslavy narozenin Sri Swamiho Vishwanandy v různých zemích jsme již psali, nyní vám přinášíme pohled "do zákulisí", jak vnímali oslavy v kuchyni ve Shree Peetha Nilaya...

13. června jsme oslavili narozeniny našeho milovaného Satgurua, Sri Swamiho Vishwanandy. V různých koutech světa se oddaní a zúčastnění radovali, bavili, prováděli pujy a yagny, zpívali bhajany a děkovali Bohu.


Brahmanda bhramite kona bhagyavan jiva
Guru Krishna prasade paya bhakti lata bija

„Podle jejich karmy, všechny živé bytosti putují po celém vesmíru. Některé z nich jsou povýšeny na vyšší planetární soustavy, a některé jdou dolů, na nižších planetární soustavy. Z mnoha miliónů putujících živých bytostí, ten, který má velké štěstí, dostane příležitost stýkat se s pravým duchovním mistrem, milostí Krišny. Milostí obou, jak Krišny, tak duchovního mistra, taková osoba obdrží semínko popínavé rostliny oddané služby."
(Sri Chaitanya Charitamrita, Madhya-lila, kapitola 19)


Největší Božím darem je setkání s Mistrem. Je to velké požehnání, že náš Satguru přišel pro všechny z nás, aby nás probudil a otevřel naše srdce. Guruji pomáhá všem, aniž by očekával něco na oplátku. Miluje každého bezpodmínečnou božskou láskou.
Z naší strany můžeme pouze věrně sloužit lotosovým nohám našeho Mistra - tak jak Sri Guru Gita stále zmiňuje - služba, zase služba, a opět pouze služba.

Sādhakena pradātavyam
Guru Santosa kārakam
Guror ārādhanam kāryam
Svajīvitvam nivedayet


„Guruovi bychom měli dělat radost a měli bychom ho činit šťastným. Člověk by měl věnovat svůj celý život službě Guruovi. "
(Sri Swami Vishwananda - Sri Guru Gita)

A naše služba je v kuchyni - samozřejmě vaření! A v tento vyjímečný den - narozenin Gurudeva - příprava prasádu. Můžete to vidět na fotografiích...

Příprava narozeninového dortu pro ranní puju:


a zde se připravuje velký narozeninový dort pro večerní oslavu:


zvládání nového typu povlaku dortu:



a toto je výsledek:



A připravili jsme i malé čokoládové dorty s monogramem SV.


Ale dnes bychom se rádi s vámi podělili o recept na prasad, který jsme také připravili pro Gurujiho narozeniny. Jsou to Gulab Jamun. Gulab Jamun je snad nejpopulárnější a nejoblíbenější dezert v Indii.

Název "Gulab Jamun" se doslovně překládá jako "růžové bobule". "Gulab" znamená růže a "jamun" jsou tmavě fialově zbarvené bobule, rostoucí v Indii. Tvar a barva dezertu (koule a fialový tón), je přirovnáván k bobulím Jamun a protože se používá růžová voda, esence zajišťující specifickou chuť, proto to jméno.

Složení:
2 ½ šálku sušeného mléka
½ šálku hladké mouky
½ pinty smetany ke šlehání /ca 250 ml/
špetka jedlé sody
3 šálky cukru
5 ½ šálků vody
6-7 lžiček kardamomu, prášek
1 lžíce růžové vody
Rostlinný olej nebo ghí na smažení (p.s.: tradiční Gulab Jamun se smaží v ghí, můžete jít tradiční cestou, pokud chcete, nebo je smažit v oleji, jako jsme to udělali my.)

1 šálek = 235 ml

Pokyny:
1. Připravte si všechny ingredience.
2. Smíchejte sušené mléko, hladkou mouku, jedlou sodu a polovinu kardamomu v misce.
3. Přidejte smetanu ke šlehání a dobře prohněťte. Mělo by mít konzistenci měkkého těsta, je-li příliš suché,  přidejte 1 až 2 lžíce mléka, podle potřeby, ne smetany. Těsto by mělo být velmi měkké a držet prsty.
4. Zakryjte a nechte těsto odpočívat po dobu asi 10 minut.
5. Připravte cukrový sirupu. Do pánve dejte vodu, cukr a kardamom. Nechte povařit, míchejte, dokud se cukr nerozpustí, asi 4 - 6 minut. Přidejte růžovou vodu. Vypněte oheň a odstavte sirup stranou.
6. Těsto zpracujte. Ale dříve, než budete s těstem pracovat, namažte si ruce malým množstvím rostlinného oleje, těsto se na ruce nelepí. Vezměte malé kousky těsta a tvarujte do kuliček ve stejné velikosti, v průměru přibližně 1 palec. Je důležité, aby měly hladký povrch, bez prasklin. Dejte je na nepřilnavý povrch. Z uhněteného těsta byste měli mít asi 40 až 50 kuliček. Poté, co jste je vytvořili, přikryjte je vlhkým ručníkem.
7. Rozpalte olej na pánvi na vysokou teplotu a ihned stáhněte na velmi malou.
8. Položte 5-7 Gulab Jamun na pánev, tak, aby se nedotýkaly navzájem. Použijte děrovanou lžící, a začněte je obracet, aby se zabránilo přilepení na dno a dali jim příležitost osmažit se ze všech stran. Přibližně po 15 sekundách samy o sobě budou plavat na povrchu, ale stále je otáčejte.
9. Pokračujte ve smažení na velmi mírném ohni, asi 10 až 15 minut. Pomalu ztmavnou na tmavě hnědou. Pokud jsou Gulab Jamun smaženy na vysokou teplotu, budou tvrdé uvnitř a ne zcela uvařené.
10. Když jsou Gulab Jamun osmaženy, vysajte přebytečný olej ubrouskem.
11. Umístěte je v horkém sirupu po dobu asi 24 hodin. Nepokládejte Gulab Jamun do sirupu ihned po smažení. To by způsobilo, že ztratí svůj tvar. Měly být měkké a šťavnaté, takže absorbují velké množství sirupu.
12. podávejte











A my přidáváme jediné: 
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: