úterý 21. ledna 2014

Daršan v Mnichově, 19. ledna.


V neděli v podvečer proběhl další daršan v rámci německého turné Sri Swamiho Vishwanandy, tentokrát v Mnichově. Přišlo více než 500 lidí,  a většina z nich přišla, aby uviděla Swamiho Vishwanandu úplně poprvé. Místnost byla zcela zaplněna.

Swami měl dlouhou promluvu a vyprávěl tři nádherné příběhy, všechny zahrnovaly téma odevzdání a vedení Mistrem.


Líčil příběh o Ekalavyovi, chlapci z nízké kasty, který se chtěl učit od Drony Ačáryi (Gurua Panduovců) jak se stát lukostřelcem. Problém byl v tom, že Drona Ačárya byl výhradně učitelem královských bojovníků, a tak nemohl učit chudého Ekalavyu. K překonání tohoto problému Ekalavya vytvořil murti /sochu/ Drony Ačáryi a modlil se k němu, aby dostal veškeré učení, po kterém toužil. Jeho víra byla taková, že skutečně získal všechny znalosti od murti a stal se nejlepším lukostřelcem ze všech království, dokonce větším než sám Arjuna!
Takže brzy došlo na Gurua, aby si došel pro svou Guru dakšinu /odměnu/, za učení udělené Ekalavyovi. Drona Áčarya tedy k němu přišel a řekl mu, že přijme pouze jednu věc jako dakšinu - palec Ekalavyi.
Tak by bylo pro Ekalavyu prakticky nemožné znovu napnout luk a všechno jeho učení by přišlo vniveč. Přesto, na důkaz kapitulace a úplné důvěry ve svého Gurua, si bez přemýšlení uřízl vlastní palec, a nabídl ho k nohám svého Gurua.

Swamiji vyprávěním tohoto příběhu ukazoval, jak někdy člověk není schopen pochopit způsoby Gurua nebo rozhodnutí a věci které dělá, ale jedna věc je naprosto jasná - nikdy ho nesuďte nebo se ho nesnažte pochopit myslí. Místo toho se soustřeďte zcela na váš stav odevzdání a učiňte ho tak úplným, že nikdy nezakolísáte. Nemůže to být tak, že jednoho dne cítíme toto odhodlání a odevzdáme se a další den je to všechno pryč. Musíme učinit víc než Ekalavya a odevzdat se lotosovým nohám Mistra bez myšlenky, pochybnosti nebo otázky!




(Děkujeme Nikhilanandovi za tuto pěknou zprávu, obrázky přispěli Anuprabha, Ratnamanjari a Naamdev.)

Žádné komentáře: