pondělí 6. prosince 2010

Tilak a jeho význam


Prosba Swámího Vishwanandy:
Každý, kdo se považuje za jeho oddaného, nechť prosím nosí v budoucnu na daršanu Vaishnava-Tilak


Všeobecný význam:

Tilak je znamením štěstí. Nosí se na čele a je ze santalové pasty, svatého popela nebo/kumkumu.
V Bhagavat Gítě stojí: "Čelo bez Tilaku, je jako srdce bez milosti, nebo jako pramen bez vody, nebo vesnice bez chrámu, květina bez vůně, nebo jako pole bez deště...."(je jmenováno ještě mnoho dalších příkladů). Z této staré tradice je možno vnímat hluboký duchovní význam.
Dnes se nosí Tilak při vstupu do chrámu nebo při významných náboženských ceremoniích.

Tilak se nanáší na Ajna Chakru, místo mezi obočím. Má chladivý efekt i při meditaci. Pomáhá otevřít třetí oko. Kromě svého duchovního vlivu má santalová pasta velkou lékařskou cenu.

Existují 2 hlavní druhy:
Shaivite Tilak nosí oddaní Pána Shivy. Sestává ze tří horizontálních linií na čele, které jsou spojeny vertikální páskou. Tento Tilak je z posvátného popela. (Vibhuti)


Vaishnava Tilak nosí oddaní Pána Vishnua. Skládá se z jedné dlouhé vertikální linie od kořene nosu až ke kořínkům vlasů a je obrouben dvěmi dalšími vertikálními liniemi. Tyto dvě vnější čáry (ze santalové pasty) reprezentují nohy Pána Narayany. Červená čára (z kumkumu) reprezentuje Lakshmidevi. Navíc je možno na spodním konci tilaku, jež je ve tvaru "U" vytvořit list tulsi, jako výraz uctívání Bohyně Tulsi. Malý červený bod na listu tulsi symbolizuje Gurua.


Při nanášení tilaku se přednáší Mantra, která vyjadřuje: "O Pane, ochraňuj mě před zlými následky Mayi a osvoboď mě ode všech světských vazeb"- Nebo jednoduše:

"Om Namo Narayanaya"

I papež obdržel tilak při jedné ceremonii v Indii...

Žádné komentáře: