neděle 31. října 2010

Poutní cesta po jižní Indii se Swámím Vishwanandou (2.část)

Z poutní cesty po Jižní Indii se skupinou, kterou provází Šrí Swámí Vishwananda po posvátných místech tohoto regionu, dokumentuje Swámí Vishwavijayananda:

Udupi:

V Udupi, na západním pobřeží Indie stojí v chrámu socha Krishny, která je nejstarší ze všech jeho znázornění. Krishna je zde představen jako dítě, které drží v ruce hůlku. Tato byla vytvořena za života Krishny a dostala ji Rukmini, která ji uctívala.

Madhavacharya objevil tuto posvátnou sochu v kusu chandanu. Poté byl kolem ní postaven chrám. Místo, kde seděl Madhavacharya je v chrámě dosud zachováno.

Swámi Vishwananda vypráví příběh o tom, proč je socha Krishny v chrámě obrácena na západ:
Svatý oddaný Krishny nesměl vstoupit do chrámu, protože patřil k nízké kastě. Modlil se před chrámem: „ Krishno, tak rád bych viděl Tvou tvář“. Tato modlitba způsobila, že se stěna chrámu zhroutila a že svatý mudrc (pastýř Kanakadasa) mohl spatřit skrze devět otvorů Krishnu. Socha se obrátila a oddaný se mohl podívat Krishnovi do tváře. Po této události směl vstoupit do chrámu každý (i návštěvníci ze Západu). Hlavní vstup byl uzavřen a stříbrné okno nahradilo devět otvorů, které symbolizují devět forem (způsobů) Bhakti (oddanosti).

Žádné komentáře: