pátek 8. října 2010

Navaratri 2010


Dnešním dnem začíná jedna z nejdůležitejších hinduistických oslav – Navaratri.

Navaratri oslavuje vítězství Durgy nad Démonem Mahishasura.

Slovo Navaratri znamená v sanskrtu „devět nocí“. Nava znamená devět a Ratri znamená noci. Tento devítidenní festival se stává desetidenním, spolu s posledním dnem jako vyvrcholením při velké Yagně. Během devíti nocí a desíti dnů bude uctíváno všech devět podob Shakti/Devi, tedy ženského Božství. Uctívání Durgy je uctíváním Boha.

Durga Ma, univerzální Matka, nazývaná také Devi nebo Parashakti je tvůrčím aspektem Absolutna, nejvyšší Shakti, neboli síla Pána. Ona je stvořitelkou univerza. Ona je sám Brahman, Ona a On jsou spolu nerozlučně spojeni. Durga, Kali, Bhagavati, Bhavani, Amba, Ambika, Jagadamba, Kameshwari, Ganga, Uma, Chandi, Chamundi, Lalita, Gauri, Kundalini, Tara, Rajeshwari, Tripurasundari atd. jsou všechno její podoby.

Během Navaratri se modlíme k Matce a oddaně ji uctíváme.

Během prvních tří nocí uctíváme Durgu, ničící aspekt Matky. V následujících třech nocích se oslavuje její tvůrčí aspekt Lakshmi. A v posledních třech nocích bude vzýván aspekt vědění, Saraswati. Poslední den je Vijaya Dasami, den vítězství.

Tato posloupnost má svůj zvláštní význam: Když věřící uctívají Devi v tomto pořadí, zničí Durga nejdříve jejich špatné sklony, které číhají v mysli. Potom, jako Lakshmi jim vloží božské vlastnosti, které vedou k duchovnímu rozvoji. Dále, jako Saraswati jim daruje skutečnou vědomost.

Desátý den připomíná vítězství vědomosti nad nevědomostí, dobrého nad zlým. Na závěr Navaratri symbolizuje devět malých děvčátek Matku (to proto, že Božská Matka, když se fyzicky manifestuje, tak většinou jako malé děvčátko.)




Navaratri 2009 - 1. den, úvodní slova Šrí Swámího Vishwanandy
Navaratri 2009 - 2. - 9. den oslav najdete na
http://www.youtube.com/bhaktimarga108

Upozornění: Šrí Swámí Vishwananda zahájí dnes letošní oslavy Navaratri ve Springen a povede je opět ve dnech od 14. října do 17. října t.r.


Barvy Navaratri 2010:

Všechny Bohyně Navaratri jsou společně známy pod názvem Navadurga a píše se o nich v Devi Mahatmya a Durga Saptashati. Tyto Bohyně jsou inkarnací Bohyně Shakti.

Jména devíti inkarnací Shakti:


    1. Shailaputri (zelená)

    2. Brahmacharini (šedá)

    3. Chandraghanta (růžová)

    4. Kushmanda (bílá)

    5. Skanda Mata (červená)

    6. Katyayani (modrá)

    7. Kala Ratri (Kaalratri), (žlutá)

    8. Maha Gouri (fialová)

    9. Siddhidayni (Peycock zelená – tyrkysová)


Během devíti dnů Navaratri je zvykem nosit každý den určitou barvu. Tyto se mění každým rokem.

V indických novinách se barvy oficielně oznamují krátce před začátkem slavností. V tomto roce to bylo 6. října.

Zveřejňujeme je v horním soupisu :-)


Význam obřadu Kalash Puja


Kalash symbolizuje v Hinduismu štěstí a v překladu znamená jednoduše: nádoba na vodu.

Když byl mléčný oceán kvedlaný a zpěněný, nacházel se v jedné takové nádobě božský nektar. Pán Vishnu rozdával tento nektar k duchovnímu rozvoji.

Dnes se tento rituál provádí proto, aby se v nějakém prostoru vytvořilo sídlo pro Božství.

K tomu účelu se nalije do nádoby čistá voda, na okraji otvoru se rozloží do kruhu mangové listy a na ně pak instaluje kokosový ořech. V nitru nádoby (kalash) vznikají skrze veškeré zvláštní modlitby velmi subtilní, vysoké vibrace.

Celý proces vypadá přibližně takto:



Ozdobená nádoba obdrží nakonec věnec z květin (malu).

Žádné komentáře: